Dé remedie voor een gure, natte en koude herfstdag in november? Een ovengratin met bloemkool in witte saus, natuurlijk! Vandaag maak je deze klassieker uit grootmoeders keuken met een Midden-Oosterse twist: je fleurt de witte saus namelijk op met een sprenkeltje kerriepoeder en mosterdzaad. Laat het smaken!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Cauliflower
½ piece
Onion
200 g
Potatoes
0.16 sachet(s)
Yellow mustard seeds
(Contains: Mosterd)
0.16 sachet(s)
Curry powder
(Contains: Mosterd, Selderij)
2.5 g
Fresh curly parsley
(May be present: Selderij)
5 g
Panko breadcrumbs
25 g
Grated Gouda
(Contains: Melk (inclusief lactose))
50 milliliters
Heavy cream
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 piece
Pork neck
to taste
Salt and pepper
1
[Plant-based] milk
1.25 tablespoon
[Plant-based] butter
1 teaspoon
Mustard
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool. Snijd de bloem van de bloemkool in kleine roosjes en de stam en blokjes. Snijd de ui in halve ringen. Kook de bloemkool, afgedekt, in 6 – 8 minuten halfgaar. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op gemiddeld vuur en bak de ui in 5 – 7 minuten goudbruin. Voeg het kerriepoeder en het mosterdzaad toe en bak 1 – 2 minuten. Hak de peterselie fijn. Meng in een kom de peterselie met de panko en 1/3 van de kaas.
Breng het water in de pan met deksel opnieuw aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Voeg de slagroom, de overige kaas, een snuf peper en ruim zout toe aan de hapjespan met de ui en kook 2 – 3 minuten zachtjes. Voeg de gekookte bloemkool toe, roer goed door en bak nog 1 – 2 minuten mee. Giet het geheel in een ovenschaal en bedek met het panko-mengsel. Bak de bloemkool 15 – 20 minuten in de oven.
Breng de procureur op smaak met peper en zout. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in dezelfde hapjespan op middelhoog vuur en bak de procureur 1 – 2 minuten per kant. Haal de procureur uit de pan en leg in een ovenschaal. Giet het bakvet uit de pan over de procureur in de ovenschaal en bak de procureur de laatste 5 minuten met de bloemkool mee in de oven.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed door.
Verdeel de aardappelpuree over de borden. Schep de bloemkool ernaast en leg de procureur erbij.