
Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).
Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.
80 gram
Vegetarische runderstukjes
200 gram
Oosterse wokmix
25 gram
Teriyakisaus
(Bevat: Soja, Tarwe)
75 gram
Basmatirijst
10 gram
Sesamzaad
2 stuk(s)
Bosui
½ stuk(s)
Knoflookteen
5 ml
Sojasaus
(Bevat: Soja, Tarwe)
naar smaak
Peper en zout
1 el
Zonnebloemolie

Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar wat van het groene gedeelte om mee te garneren. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de bosui en de knoflook 1 - 2 minuten. Voeg vervolgens de rijst, 250 ml water per persoon en een snufje zout toe. Kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten op laag vuur gaar. Giet af indien nodig en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de groentemix 5 - 6 minuten en breng op smaak met peper. Voeg de sojasaus toe en bak al roerend 1 minuut. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de vegetarische runderstukjes toe en bak in 5 - 7 minuten gaar. Voeg de teriyakisaus en 2 el water per persoon toe en verhit nog 1 minuut.

Voeg de vegetarische runderstukjes met teriyaki toe aan de groenten in de hapjespan. Meng goed door elkaar. Meng de helft van de sesamzaadjes door de rijst.
Tip: Hou je van geroosterde sesamzaadjes en heb je de tijd? Rooster deze dan, voor je de vegetarische runderstukjes gaat aanbakken, in de koekenpan en houd apart.

Verdeel de rijst over de borden. Serveer met de groenten en vegetarische runderstukjes. Garneer met de sesamzaadjes en het groene gedeelte van de bosui.