Skip to main content
Drie-tomatensoep met zelfgemaakte kaascroutons
Drie-tomatensoep met zelfgemaakte kaascroutons

Drie-tomatensoep met zelfgemaakte kaascroutons

met oregano en zure room

4.3
(252)

Fan van tomaat? Deze soep bevat maar liefst drie soorten! Met gewone tomaat, cherrytomaten en semi-gedroogde tomaten geef je deze klassieker een extra intense smaak.

Labels:
Extra groente
Familie
Veggie
Allergenen:
Tarwe
Gerst
Rogge
Sesamzaad
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd20 minuten
oventijd20 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Knoflookteen

2 stuk(s)

Tomaat

30 gram

Semi-gedroogde tomaten

1 tl

Paprikapoeder

125 gram

Rode cherrytomaten

1 stuk(s)

Maanzaadbroodje

(Bevat: Tarwe, Gerst, Rogge, Sesamzaad, Melk (inclusief lactose) Kan bevatten: Ei, Mosterd, Soja, Lupine, Gluten, Noten)

¼ zakje(s)

Gedroogde oregano

25 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

25 gram

Biologische zure room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

¾ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kcal)748 kcal
Energie (kJ)3128 kJ
Vetten45 g
waarvan verzadigd11.5 g
Koolhydraten59.1 g
waarvan suikers21.8 g
Vezels11.8 g
Eiwitten20.4 g
Zout4.6 g

Benodigdheden

Soeppan met deksel
Koekenpan
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Snijd de semi-gedroogde tomaten in grove stukken.

Weetje: Wist je dat tomaten veel voordelen hebben voor je gezondheid? Ze zijn rijk aan vitamine A, C en E én lycopeen. Lycopeen is een antioxidant en beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden. Hoe rijper de tomaat, hoe meer lycopeen!

Tomaten koken
2
  • Verhit de olijfolie in een soeppan met deksel en roerbak de knoflook en het paprikapoeder 1 minuut op middelhoog vuur. 
  • Voeg de tomaten, cherrytomaten en semi-gedroogde tomaten toe en bak 2 - 3 minuten mee.
  • Voeg 300 ml water per persoon toe en verkruimel er 3/4 bouillonblokje per persoon boven (zie Tip). Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur lager en kook de tomaten, afgedekt, 10 - 12 minuten.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje.

Croutons maken
3
  • Snijd ondertussen het maanzaadbroodje in blokjes van 1 cm. 
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de broodblokjes in 6 minuten rondom bruin op hoog vuur (zie Tip). 
  • Haal van het vuur, bestrooi de croutons met de geraspte belegen kaas en 3/4 tl oregano per persoon en schep goed om.

Tip: Zorg ervoor dat de koekenpan goed heet is voordat je de broodblokjes toevoegt. Zo worden ze lekker knapperig.

Serveren
4
  • Voeg 1/2 el honing per persoon toe en pureer vervolgens de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de tomatensoep over de kommen. 
  • Garneer met de zure room. 
  • Bestrooi de soep met de croutons en flink wat zwarte peper.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders