Koolvis is een witvis en familie van de kabeljauw - hij wordt geprezen om zijn zachte textuur en volle smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
25 gram
Spekreepjes
½ stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Courgette
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 ml
Kookroom
½ stuk(s)
Laurierblad
½ takje(s)
Verse rozemarijn
0.16 zakje(s)
Quatre épices
25 gram
Geraspte emmentaler
1 stuk(s)
Koolvishaasje
150 gram
Aardappelen
¼ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1
[Plantaardige] melk
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een steelpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten knapperig. Haal uit de pan en leg in een ovenschaal. Halveer de prei en snijd in dunne halve ringen. Snijd de helft van de courgette in dunne plakjes van 5 mm dik en de overige helft in blokjes. Pel de knoflookteen en kneus hem. Voeg de prei en de courgetteblokjes toe aan de ovenschaal met de spekblokjes.
Voeg aan dezelfde steelpan de kookroom, een scheutje melk, het laurierblad, de knoflookteen, het takje rozemarijn, de quatre épices en peper en zout toe. Verwarm 5 minuten op middelmatig vuur, maar breng niet aan de kook. Schep de kruiden uit het roommengsel met een schuimspaan en voeg de helft van de geraspte emmentaler toe. Roer goed door zodat de kaas smelt.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de kookroom door 50 ml melk of bouillon.
Leg de koolvis bij de groenten en spekjes in de ovenschaal. Voeg 1/4 el olijfolie per persoon toe, breng alles op smaak met peper en zout en meng met de inhoud van de ovenschaal.
Tip: De koolvis in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen.
Schil of was de aardappelen grondig. Snijd in dunne plakjes van 3 mm. Leg de plakjes aardappel en de plakjes courgette dakpansgewijs op de koolvis en de groenten. Verdeel het roommengsel over de ovenschaal en werk af met de overige emmentaler.
Bak de gratin 30 - 40 minuten in de oven, of totdat de aardappelen gaar zijn.
Tip: Prik na 30 minuten met een vork in de aardappelen om te controleren of ze al gaar zijn.
Schep de gratin dauphinois over de borden en serveer.