Snel aan tafel en weinig afwas – shakshuka is een heerlijk én voedzaam eenpansgerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus. Met alle andere ingrediënten in het gerecht kun je eindeloos variëren. Dit recept bevat weinig koolhydraten en veel eiwitten – een goede maaltijd voor na het sporten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Aubergine
½ unit
Ui
1 unit
Knoflookteen
¼ unit
Rode peper
½ unit
Rode paprika
2 unit
Tomaat
1 unit
Ciabatta met zonnebloempitten
(Contains: Gluten)
2 unit
Ei
(Contains: Ei)
2.5 g
Verse krulpeterselie
(May be present: Selderij)
100 g
Rundertartaar
1 teaspoon
Gemalen komijnzaad
1 teaspoon
Paprikapoeder
½ tablespoon
Olijfolie
¼ unit
Groentebouillonblokje
¼ tablespoon
Zonnebloemolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aubergine in kleine blokjes van maximaal 1 cm. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn.
Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel en fruit de ui, de knoflook en de rode peper 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de aubergineblokjes toe en bak ze in 5 minuten bruin. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de rode paprika en de tomaten in blokjes.
Voeg de paprika, de tomaat en 20 ml water per persoon toe aan de hapjespan. Verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan en roer goed door. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 12 – 14 minuten zachtjes stoven op middellaag vuur. Breng op smaak met peper en zout. Schep regelmatig om.
Bak ondertussen de ciabatta 6 – 8 minuten in de oven. Maak voor ieder ei een kuiltje in het groentemengsel en breek er de eieren in. Bestrooi met peper en zout. Laat de eieren, afgedekt, in 10 – 14 minuten stollen. Haal de laatste 4 minuten het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat overtollig vocht verdampen.
Snijd ondertussen de verse krulpeterselie fijn. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de rundertartaar, de gemalen komijn en het paprikapoeder toe. Bak de rundertartaar in 3 minuten los en gaar en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de shakshuka over de borden en bestrooi met de rundertartaar. Garneer met de krulpeterselie en serveer met de ciabatta.