Dit gerecht van Hollandse bodem is een klassieker. De gehakt-balletjes zorgen voor een extra bite. Dit gerecht kan 5 dagen bewaard blijven. Het kan zijn dat de gehaktballen verkleuren door het lage aantal toevoegingen. Ondanks de verkleuring kun je ze met een gerust hart eten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Peen
1 unit
Ui
½ unit
Knoflookteen
3 unit
Gekruide rundergehaktballetjes
4 sprig
Verse bieslook
(May be present: Selderij)
25 g
Oude-kaasplakken
(Contains: Melk (inclusief lactose))
300 g
Vastkokende aardappelen
1 tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
drizzle
Melk
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Kook 400 ml water per persoon in een grote pan met deksel voor de aardappelen en peen. Schil of was de aardappelen (colomba) grondig en snijd in parten. Rasp de peen met een grove rasp tot je ongeveer 2 el peen per persoon hebt en bewaar apart. Snijd de overige peen in plakken.
Kook de aardappelen en plakken peen, afgedekt, in 15 minuten gaar in de grote pan met deksel. Giet daarna af, bewaar het kookvocht voor de stamppot en jus en laat de aardappelen zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en snijd of pers de knoflook fijn. Voeg de knoflook en ui direct na het snijden bij de aardappelen en peen.
Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan met deksel en bak de gehaktballen in 5 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Bak ver-volgens 6 - 7 minuten afgedekt op middelmatig vuur. Keer regelmatig om.
Snijd of knip ondertussen de bieslook fijn.
Stamp de aardappelen, peen, ui en knoflook met de aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de overige roomboter en een klein scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg de geraspte peen, het grootste deel van de bieslook en het grootste deel van de oude kaas toe. Breng op smaak met de mosterd en peper en zout.
Haal de gehaktballen uit de koekenpan en houd ingepakt in aluminiumfolie warm. Voeg per persoon 2 el kookvocht van de aardappelen toe aan de koekenpan en kook in 2 minuten tot een vloeibare jus. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de hutspot en de gehaktballen over de borden. Garneer met de overige bieslook en oude kaas. Serveer met de jus.