Gemarineerde tofu

Gemarineerde tofu

Met rijst en knoflookbroccoli

Lees meer

Tofu heeft misschien een stoffig imago, maar wanneer je het goed marineert is dat echt onverdiend! Deze eiwitrijke vleesvervanger wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Het proces lijkt een beetje op dat van kaasmaken. Door gaatjes in de tofu te prikken trekt de marinade er goed in. Vaak gebruik je olie in een marinade, maar vandaag niet, want dat zorgt voor een laagje om de tofu dat juist voorkomt dat de marinade erin trekt.

Labels:LactosevrijVeggie
Allergenen:Glutenbevattende granenSojaEiPinda's
Voorbereidingstijd45 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 2
Ingredienten
hoeveelheden
Ingredienten
hoeveelheden

2 stuks

Knoflookteen

½ stuks

Rode peper

1 tl

Venkelzaad

40 ml

Sojasaus

(BevatGlutenbevattende granen, Soja)

1 stuks

Steranijs

250 g

Tofu

500 g

Broccoli

170 g

Zilvervliesrijst

2 stuks

Vrije-uitloopei

(BevatEi)

2 stuks

Bosui

20 g

Pikante honingpinda's

(BevatPinda's, Kan sporen van allergenen bevatten)

Zelf toevoegen

2 el

Zonnebloemolie

2 tl

Honing

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaarden
Energie (kJ)3360 kJ
Energie (kcal)803 kcal
Vetten34.0 g
waarvan verzadigd5.4 g
Koolhydraten78 g
waarvan suikers9.0 g
Vezels12 g
Eiwitten41 g
Zout3.2 g
Benodigdheden
Benodigdheden
Cutting Board
Kom
Schilmesje
Pan met deksel
Hapjespan met deksel
Steelpan
Koekenpan
Bord
InstructiesPDF
Instructies
Tofu marineren
Tofu marineren
1

Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Meng in een kom per persoon: 1 tl honing, 1/2 tl venkelzaad, de sojasaus, 1/2 teen knoflook,  de rode peper en het steranijs. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 – 2 cm en prik de tofu voorzichtig in met een vork zodat er gaatjes in komen. Hierdoor kan de marinade beter intrekken. Leg de tofu in de marinade en laat minimaal 10 minuten marineren.

Rijst koken
Rijst koken
2

Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel, voeg de zilvervliesrijst toe en kook 12 – 15 minuten. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.

Broccoli bakken
Broccoli bakken
3

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de overige knoflook en de broccoli toe en bak 2 – 3 minuten. Schenk 50 ml water per persoon bij de broccoli, dek af en stoom 10 – 15 minuten, of tot de broccoli gaar is. Roer af en toe om zodat de broccoli niet aanbakt.

Ei koken
Ei koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in een steelpan en kook het ei 6 minuten. Wil je een hardgekookt ei, kook per persoon 1 ei dan 8 – 12 minuten. Giet af en koel met koud water. Snijd ondertussen de bosui in fijne ringen en hak de pikante honingpinda's grof.

Tofu bakken
Tofu bakken
5

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu met zo min mogelijk marinade in 5 – 10 minuten rondom bruin. Roer niet te veel, het is de bedoeling dat de buitenkant een beetje krokant wordt. Haal uit de pan, voeg de marinade toe aan de pan en schenk er 25 ml water per persoon bij. Kook kort door zodat je een sausje krijgt.

Serveren
Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden, schep de broccoli erop en verdeel de tofu erover. Schenk de marinade over het gerecht en snijd het ei voorzichtig boven het bord open. Garneer met de bosui en pikante honingpinda's.