Bij risotto denk je misschien niet meteen aan snel, maar dat is dit recept wel. Je maakt het vandaag namelijk met orzo, een pastasoort in de vorm van rijst. Orzo heeft minder tijd nodig om te garen, maar heeft wel het smeuïge dat je van risotto gewend bent. De kruidenkaasblokjes maken het gerecht extra romig.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Shallot
1 piece
Garlic
2.5 g
Fresh basil
⅓ bunch
Scallions
85 g
Orzo
10 g
Pumpkin seeds
(May be present: Pinda's, Noten, Sesamzaad)
50 g
Bacon lardons
175 g
Pre-cut mushroom mix
40 g
Herbed cheese cubes
(Contains: Melk (inclusief lactose))
175 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
¼ tablespoon
[Plant-based] butter
Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en pers of snijd de knoflook fijn. Scheur de blaadjes basilicum klein en snijd de bosui in ringen.
Verhit de roomboter in pan met deksel en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten op middellaag vuur. Voeg de orzo toe en bak 1 minuut.
Schenk de bouillon over de orzo en kook de orzo, afgedekt, in 10 - 12 minuten droog. Roer regelmatig door en voeg eventueel water toe als de orzo te droog wordt.
Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot deze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart.
Tip: Wist je dat pompoenpitten van alle noten en pitten het rijkst zijn aan magnesium en fosfor? Magnesium is nodig voor sterke botten en gezonde spieren. Fosfor voor sterke botten en tanden.
Verhit dezelfde koekenpan, op middelhoog vuur, en bak de spekjes 3 - 4 minuten. Voeg de paddenstoelen en bosui toe en bak nog 5 - 6 minuten. Voeg de spekjes, paddenstoelen, bosui en de helft van de kruidenkaasblokjes toe aan de orzo en laat al roerend smelten (zie TIP). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Houd je van een extra bite? Bak de helft van de lente-ui mee in de koekenpan en gebruik de rest om het gerecht mee te garneren.
Verdeel de risotto over de borden. Bestrooi met de pompoenpitten en garneer met de overige kruidenkaas en het basilicum.
Tip: Wist je dat paddenstoelen schimmels zijn? Ze vallen onder groente en zijn rijk aan vitamine B2. Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Het binnenkrijgen van vitamine B2 is voor vegetariërs en vooral veganisten belangrijk om in het oog te houden.