Hollandse aardappelschotel met oude kaas en verse dragon
Hollandse aardappelschotel met oude kaas en verse dragon

Hollandse aardappelschotel met oude kaas en verse dragon

Bechamelsaus, ook wel witte saus genoemd, wordt in de Franse en Italiaanse keuken veel gebruikt als basissaus. Wanneer je de boter hebt gesmolten en de bloem hebt toegevoegd, ontstaat er een zogenaamde roux. Breng deze klassieke saus verder op smaak met nootmuskaat die je zelf nog moet raspen!

Allergens:
Melk (inclusief lactose)

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total
Cooking Time
DifficultyHard

Ingredients

Serving amount

150 g

Bloemkool

200 g

Aardappelpartjes

½ unit

Ui

1 unit

Knoflookteen

½ unit

Venkel

1 unit

Nootmuskaat

2 sprig

Verse dragon

(May be present: Selderij)

2 unit

Bosui

50 g

Oude-kaasplakken

(Contains: Melk (inclusief lactose))

Not included in your delivery

150 milliliters

Groentebouillon

1 tablespoon

Roomboter

(Contains: Melk (inclusief lactose))

3 tablespoon

Bloem

cm

Peper en zout

Nutrition Values

/ per serving
Calories637 kcal
Energy (kJ)2665 kJ
Fat27 g
Saturated Fat17 g
Carbohydrate65 g
Sugar0 g
Dietary Fiber13 g
Protein26 g
Salt0 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Stove
Pan with Lid
Slotted Spoon
Whisk
Wok with Lid
Casserole with Lid
Oven Dish

Cooking Steps

1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de bloemkool en bereid de bouillon.

2

Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Kook, afgedekt, 10 minuten op middelhoog vuur. Schep de bloemkool uit de pan met een schuimspaan en kook vervolgens de aardappelschijfjes 2 - 3 minuten in hetzelfde water. Giet af en bewaar apart.

3

Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel klein. Rasp de nootmuskaat met een fijne rasp. Ris de dragonblaadjes van de takjes en snijd fijn. Snijd de bosui in ringen.

4

Verhit het grootste deel van de roomboter in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 1 minuut op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerende 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg ⅓ van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon. Breng aan de kook en laat nog 1 minuut koken.

5

Voeg de venkel en ½ tl nootmuskaat per persoon toe en laat, afgedekt, 6 - 7 minuten zachtjes koken. Voeg in de laatste minuut de bloemkool, de helft van de dragon, 2/3 van de bosui en de helft van de oude kaas toe en laat al roerende smelten.

6

Vet een ovenschaal in met de overige roomboter. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem, bedek met het bloemkoolmengsel, garneer met de overige kaas en bak 15 minuten in de oven.

7

Verdeel het gerecht over de borden. Garneer naar smaak met de overige dragon en bosui.

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Cheesy Chicken Birria Tacos

Cheesy Chicken Birria Tacos

with roasted bell pepper, sour cream & tomato salsa
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes
Steak with Balsamic Strawberry Jus

Steak with Balsamic Strawberry Jus

over garlic mash with sweet apple sauerkraut
Veggie Döner Grain Bowl

Veggie Döner Grain Bowl

with honey-ginger dressing, almonds & fresh herbs

This week's must-try HelloFresh recipes

Fresh Rigatoni with Bacon & Asparagus

Fresh Rigatoni with Bacon & Asparagus

in creamy goat's cheese sauce with fresh herbs & arugula
Cheesy Pork Ciabatta

Cheesy Pork Ciabatta

with Italian vegetables & tomato salad
Tuna Steak with Luxe Baby Potato Salad

Tuna Steak with Luxe Baby Potato Salad

with Greek-style cheese, honey mustard dressing & fresh herbs
Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese, Olives & Yogurt Sauce

Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese, Olives & Yogurt Sauce

with basil crème, parsley, courgette & tomato
Steak with Sweet Onion Jus

Steak with Sweet Onion Jus

with potatoes & cucumber salad
Chicken Breast with Lemon & Herb Sauce

Chicken Breast with Lemon & Herb Sauce

with roasted baby potatoes, parsnip & carrot
Steak Strips with Noodles in East Asian-Style Sauce

Steak Strips with Noodles in East Asian-Style Sauce

& for parents: spicy red chili pepper
Roasted Vegetables with Pomegranate & Hummus

Roasted Vegetables with Pomegranate & Hummus

over bulgur with fresh herbs & Middle Eastern spices
Goat's Cheese Naan Pizza with Vegetables

Goat's Cheese Naan Pizza with Vegetables

with cherry tomato salad & basil crème
DIY Creamy Shrimp Spaghetti

DIY Creamy Shrimp Spaghetti

pick 'n' mix toppings: lemon, arugula, broccoli & more!
DIY Tex-Mex Pasta Bowl

DIY Tex-Mex Pasta Bowl

pick 'n' mix toppings: avocado, cheddar, sour cream & more!
Sausage Linguine with Harissa

Sausage Linguine with Harissa

with Parmigiano Reggiano, Romano pepper & fresh basil
Smoky Chorizo Mafaldine

Smoky Chorizo Mafaldine

in creamy tomato sauce with pecorino & spinach
Steak Strips with Zesty Yogurt Sauce

Steak Strips with Zesty Yogurt Sauce

over almond-studded rice with courgette & carrot
'Stamppot' with Chorizo & Meatballs

'Stamppot' with Chorizo & Meatballs

with sundried tomatoes & roasted carrots
Spicy Udon with Marinated Eggs

Spicy Udon with Marinated Eggs

with hot honey peanuts, green beans & cucumber salad
Giant Couscous with Greek-Style Cheese

Giant Couscous with Greek-Style Cheese

with mushrooms, sweet potato & toasted pumpkin seeds
Naked Cheeseburger Bowl

Naked Cheeseburger Bowl

with croutons, salad & smoky mayo
Pork Sausages with Honey Mustard Dressing

Pork Sausages with Honey Mustard Dressing

with rosemary baby potatoes & carrots
Paella-Style Rice with Chicken & Shrimp

Paella-Style Rice with Chicken & Shrimp

with chorizo, lemon & green beans