Skip to main content
Pastinaakcrème met varkensworst
Pastinaakcrème met varkensworst

Pastinaakcrème met varkensworst

met perenmoes en paarse wortel

Het is op en top herfst – daarom vind je in dit recept een van onze herfstfavorieten: pastinaak. Deze vergeten groente heeft een zoete, anijsachtige smaak, die in de pastinaakcrème goed tot zijn recht komt. Een ding is zeker: deze groente vergeet je niet snel meer! Laat je ons weten of het in de smaak viel?

Allergens:
Melk (inclusief lactose)

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total40 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

200 g

Pastinaak

50 g

Kruimige aardappelen

50 milliliters

Slagroom

½ unit

Ui

100 unit

Paarse peen

2.5 g

Verse citroentijm

1 unit

Peer

1 g

Varkenssaucijs

1 tablespoon

Roomboter

Not included in your delivery

drizzle

Melk

¼ tablespoon

Olijfolie

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)4033 kJ
Calories964 kcal
Fat60 g
Saturated Fat27.2 g
Carbohydrate69 g
Sugar39.6 g
Dietary Fiber20 g
Protein27 g
Salt0.5 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Baking Sheet
Parchment Paper
Saucepan
Immersion blender

Cooking Steps

Pastinaak bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak. Schil of was de aardappel en snijd de pastinaak en de aardappel in grove stukken. Voeg de aardappel, pastinaak, slagroom en een scheutje melk toe aan een pan met deksel. Zorg dat alles net onder water staat en breng, afgedekt, aan de kook. Kook het geheel 18 – 20 minuten zachtjes. Giet daarna af, maar bewaar het kookvocht. Laat zonder deksel uitstomen.

Wortel roosteren
2

Snijd de paarse wortel in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de takjes citroentijm. Meng de plakjes wortel op een bakplaat met bakpapier met 1/4 el olijfolie per persoon, de helft van de citroentijm, peper en zout. Bak 20 – 25 minuten in de oven, of tot de wortel gaar is. Snijd de ui in halve ringen. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in blokjes.

Perenmoes maken
3

Verhit een steelpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de blokjes peer en 2 el water per persoon toe. Breng, afgedekt, aan de kook en kook de peer 8 – 10 minuten op laag vuur. Roer daarna door en plet de peer dan tot moes met een vork. Bewaar tot gebruik.

Worst bakken
4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en varkensworst toe. Bak de varkensworst 2 – 3 minuten rondom bruin. Dek de pan af en bak 10 – 12 minuten op laag vuur. Keer regelmatig om.

Pastinaakcrème maken
5

Mix het pastinaak-aardappelmengsel met een staafmixer glad. Voeg 1/2 el roomboter toe en voeg beetje bij beetje het slagroomkookvochtmengsel toe, totdat er een gladde crème ontstaat. Breng de crème op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Serveer de pastinaakcrème met de worst, ui en perenmoes. Verdeel de paarse wortel over de borden en garneer met de rest van de citroentijm.

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

with orange cream cheese, zesty salsa & sumac
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Cheesy Chicken Birria Tacos

Cheesy Chicken Birria Tacos

with roasted bell pepper, sour cream & tomato salsa
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes
Steak with Balsamic Strawberry Jus

Steak with Balsamic Strawberry Jus

over garlic mash with sweet apple sauerkraut

This week's must-try HelloFresh recipes

Cod with Black Bean Noodles

Cod with Black Bean Noodles

with quick-pickled cucumber, scallions & bell pepper
Cheesy Chicken 'Kapsalon'

Cheesy Chicken 'Kapsalon'

with fries, garlic sauce & salad
Steak with Fries & Truffle Mayo

Steak with Fries & Truffle Mayo

with shallot jus & roasted vegetables
Chicken Sausages over Giant Couscous

Chicken Sausages over Giant Couscous

with labneh, eggplant & sumac
Shakshuka with Goat's Cheese

Shakshuka with Goat's Cheese

with naan & Greek-style spices
Garlic-Soy Chicken & Rice Bowl

Garlic-Soy Chicken & Rice Bowl

with crunchy peanuts & mango chutney mayonnaise
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
DIY Fusion Fish Tacos with Middle Eastern Spices

DIY Fusion Fish Tacos with Middle Eastern Spices

pick 'n' mix toppings: mango chutney, crunchy slaw & more!
Bulgur Bowl with Tzatziki & Crispy Chickpeas

Bulgur Bowl with Tzatziki & Crispy Chickpeas

with shaved almonds & tomato-cucumber salad
Italian-Style Chicken Cheeseburger

Italian-Style Chicken Cheeseburger

in tomato sauce with basil & potato wedges
Tortelloni with Sausage & Forest Mushrooms

Tortelloni with Sausage & Forest Mushrooms

with pecorino, mushroom pesto & chives
Courgette Al Forno with Conchiglie

Courgette Al Forno with Conchiglie

with mozzarella & homemade tomato sauce
Tomato Galette with Greek-Style Cheese

Tomato Galette with Greek-Style Cheese

with crema di balsamico & a side salad
Supergreen Naan Pizza with Greek-Style Cheese & Olives

Supergreen Naan Pizza with Greek-Style Cheese & Olives

with courgette, lemon, dill & pickled onion
Oyakodon Donburi with Teriyaki Chicken Omelette

Oyakodon Donburi with Teriyaki Chicken Omelette

Japanese-style rice bowl with quick-pickled vegetables
Chickpea Salad with Crispy Za'atar Flatbread & Beetroot

Chickpea Salad with Crispy Za'atar Flatbread & Beetroot

with tahini dressing, fresh herbs, cucumber & lemon
Cod Tempura Bowl with Mango & Wakame

Cod Tempura Bowl with Mango & Wakame

over rice with edamame & lime mayo
Creamy Goat's Cheese with Onion Jus

Creamy Goat's Cheese with Onion Jus

over carrot-spinach 'stamppot' with pecans
Fried Eggs with Serundeng-Style Topping & Rainbow Slaw

Fried Eggs with Serundeng-Style Topping & Rainbow Slaw

over lime rice with sweet chili mayo & fresh herbs
Salmon with Broccolini & Tahini Dressing

Salmon with Broccolini & Tahini Dressing

over bulgur with cherry tomatoes & toasted almonds