Skip to main content
Kikkererwtenstamppot met kruidig gehakt
Kikkererwtenstamppot met kruidig gehakt

Kikkererwtenstamppot met kruidig gehakt

Met citroen en geroosterde broccoli

Let op! Door het zomerse weer is er niet genoeg bloemkool beschikbaar, je ontvangt daarom broccoli. Broccoli is familie van de bloemkool en bevat veel ijzer en calcium!

De kikkererwt is de kameleon van de peulvruchten: hij zit boordevol eiwitten en voelt zich thuis in allerlei soorten gerechten. Onherkenbaar als het hoofdingrediënt in hummus en falafel, maar in zijn geheel ook een lekker vullende toevoeging aan salades, curry's, stoofpotjes en soepen. Vandaag maak je nog een variant: een stamppot met heerlijk kruidig gehakt.

Allergens:
Gluten

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total35 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

250 g

Broccoli

1 unit

Wit platbrood

(Contains: Gluten)

1.5 unit

Knoflookteen

2 bunch

Verse bladpeterselie

(May be present: Selderij)

3 leaves

Verse munt

(May be present: Selderij)

½ unit

Citroen

½ can

Kikkererwten

1.5 teaspoon

Gemalen komijnzaad

1 teaspoon

Gerookt paprikapoeder

1 teaspoon

Gemalen korianderzaad

120 g

Rundergehakt

Not included in your delivery

1.5 tablespoon

Olijfolie

1 tablespoon

Extra vierge olijfolie

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)3803 kJ
Calories909 kcal
Fat49 g
Saturated Fat11 g
Carbohydrate58 g
Sugar6.9 g
Dietary Fiber16 g
Protein50 g
Salt1 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Parchment Paper
Baking Sheet
Stove
Cutting Board
Paring Knife
Pan with Lid
Potato Masher
Tall-Sided Pan
Plate

Cooking Steps

In de oven
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Meng de broccoli op een bakplaat met bakpapier met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout en rooster 15 – 25 minuten in de oven, of tot de broccoli beetgaar is. Schep halverwege om. Bak de laatste 3 – 4 minuten het platbrood mee.

Groenten snijden
2

Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de blaadjes verse bladpeterselie en munt fijn. Pers per persoon 1/4 citroen uit en snijd de overige citroen in partjes. Giet de kikkererwten af, maar vang het vocht op.

Kikkererwten verhitten
3

Voeg de kikkererwten samen met 11/2 el kikkererwtenvocht per persoon toe aan een pan met deksel. Verwarm de kikkererwten, afgedekt, 5 minuten op middelmatig vuur, of tot ze goed warm zijn. Voeg in de laatste minuut 1/2 tl gemalen komijnzaad per persoon toe.

Hummus maken
4

Stamp de kikkererwten met een aardappelstamper tot een puree en meng er de extra vierge olijfolie, 1/2 el citroensap per persoon en de verse bladpeterselie door. Breng op smaak met peper en zout.

Gehakt bakken
5

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de knoflook 1  – 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg het overige gemalen komijnzaad, het gerookt paprikapoeder, de gemalen koriander en het rundergehakt toe en bak in 3 – 4 minuten los. Breng op smaak met peper en zout. Breek ondertussen het platbrood in stukken.

Serveren
6

Verdeel de kikkererwtenstamppot over de borden en garneer met het gekruide gehakt en de verse munt. Serveer met de geroosterde broccoli en de partjes citroen. Gebruik de stukken platbrood om te dippen.

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

with orange cream cheese, zesty salsa & sumac
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

with green beans, parsley, yellow carrot & potatoes
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

pick 'n' mix toppings: lemon yogurt sauce, parsley, tomato & more!
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes

This week's must-try HelloFresh recipes

Cod with Samphire, Olive Salsa & Lemon

Cod with Samphire, Olive Salsa & Lemon

over creamy mash with parsley & tomato
Creamy Chicken in Cheesy Leek Sauce

Creamy Chicken in Cheesy Leek Sauce

over rice with bell pepper & parsley
Hake Fillet with Pistou Mashed Potatoes

Hake Fillet with Pistou Mashed Potatoes

with cherry tomatoes & spinach
Basa in Caper Butter with Courgette & Parsley

Basa in Caper Butter with Courgette & Parsley

over tomato orzo with Sicilian-style herbs
Italian-Inspired Cheeseburger

Italian-Inspired Cheeseburger

with bruschetta dip, Parmigiano Reggiano & fries
Creamy Tahini Noodles with Steak Strips

Creamy Tahini Noodles with Steak Strips

with cucumber-peanut salad & ponzu
Chicken Noodle Stir-Fry

Chicken Noodle Stir-Fry

with courgette, chili pepper & gomashio
Chicken Pizza Boat with a Tex-Mex Twist

Chicken Pizza Boat with a Tex-Mex Twist

with cheddar, Romano pepper & corn salsa
Beetroot Wraps with Chicken Thigh & Chorizo

Beetroot Wraps with Chicken Thigh & Chorizo

with Romano pepper, zhoug & feta
Steak & Creamy Vegetables with Sicilian-Style Herbs

Steak & Creamy Vegetables with Sicilian-Style Herbs

with mushrooms, courgette & BBQ rub
Creamy Goat's Cheese Rigatoni with Fried Sage

Creamy Goat's Cheese Rigatoni with Fried Sage

in cherry tomato sauce with toasted walnuts
Pork Tenderloin with Fresh Tagliatelle in Creamy Truffle Sauce

Pork Tenderloin with Fresh Tagliatelle in Creamy Truffle Sauce

with Grana Padano, arugula & fresh herbs
Cheeseburger with Loaded Tortilla Chips

Cheeseburger with Loaded Tortilla Chips

with guacamole, spicy mayo, corn & tomato
Family Pasta Night: Creamy Fiocchi Tricolore in Sundried Tomato Sauce

Family Pasta Night: Creamy Fiocchi Tricolore in Sundried Tomato Sauce

build your own & enjoy together!
Duck Confit in Smoky Sauce with Bacon-Fried Corn

Duck Confit in Smoky Sauce with Bacon-Fried Corn

soul food-inspired, with cheesy mash & parsley
Goat's Cheese over Cranberry-Dressed Lentil Salad

Goat's Cheese over Cranberry-Dressed Lentil Salad

with salted almonds, pickled onion & roasted sweet potato
Sesame-Panko Chicken with Spicy Broccoli

Sesame-Panko Chicken with Spicy Broccoli

with sambal-soy potato salad
BBQ Portobello Pitas with Aioli

BBQ Portobello Pitas with Aioli

with Romano pepper & rainbow slaw
Goat's Cheese-Stuffed Portobello with Glazed Carrots

Goat's Cheese-Stuffed Portobello with Glazed Carrots

with cashews, fresh herbs & roast potatoes
Cheesy Taco Pasta Bake with Smoky Ketchup

Cheesy Taco Pasta Bake with Smoky Ketchup

with corn, bell pepper & parsley