Skip to main content
Gratin dauphinois met varkensworst
Gratin dauphinois met varkensworst

Gratin dauphinois met varkensworst

met gebakken champignons en salade

Weet jij waar de naam van dit gerecht - Gratin Dauphinois - zijn naam aan te danken heeft? Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!

Tags:
Family
Allergens:
Melk (inclusief lactose)

The quantities provided above are averages only.

Produced in a facility that processes eggs, milk, fish, peanuts, sesame, shellfish, soy, tree nuts, and wheat.

Total40 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

2 piece

Garlic

1 piece

Bay leaf

¼ sachet(s)

Dried thyme

10 pinch

Nutmeg

2 piece

Pork sausage with sea salt & black pepper

200 g

Potatoes

100 milliliters

Cooking cream

(Contains: Melk (inclusief lactose))

125 g

Mushrooms

20 g

Mesclun

½ piece

Tomato

½ piece

Onion

25 g

Grated mature cheese

g

Grated mature cheese

Not included in your delivery

½ tablespoon

[Plant-based] butter

to taste

Salt and pepper

½ tablespoon

Olive oil

25 milliliters

[Plant-based] milk

½ teaspoon

Red wine vinegar

1 teaspoon

Extra virgin olive oil

Nutrition Values

Energy (kJ)3727 kJ
Calories891 kcal
Fat58 g
Saturated Fat27 g
Carbohydrate53 g
Sugar11 g
Dietary Fiber8.2 g
Protein35 g
Salt2 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Grater
Pan with Lid
Oven Dish
Fryingpan with lid
Tall-Sided Pan
Salad Bowl

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1/2 - 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg de slagroom en melk toe aan een pan met deksel. Voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Rasp een snufje nootmuskaat per persoon eroverheen en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook, afgedekt, 8 - 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de room door een gelijke hoeveelheid melk of bouillon. De overige room is lekker in bijvoorbeeld soep.

Bakken
2

Vet een ovenschaal in met een klontje roomboter. Verwijder het laurierblad zodra de aardappelen bijna klaar zijn en schenk het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de geraspte belegen kaas en bak de gratin dauphinois 8 -10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt (zie Tip).

Tip: Prik met een vork in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn.

Worst bakken
3

Snipper de ui. Snijd de champignons in kwarten. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel en bak de varkensworsten in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak nog 8 - 10 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om en houd afgedekt warm tot serveren.

Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.

Champignons bakken
4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere koekenpan en bak de champignons 5 - 8 minuten op middelhoog vuur of tot ze mooi gekleurd zijn. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout.

Salade maken
5

Snijd de tomaat in blokjes. Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en rodewijnazijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Schep de mesclun en tomaat erdoor.

Serveren
6

Verdeel de gratin dauphinois en de worst over de borden (zie Tip). Giet het overgebleven bakvet over de worsten. Serveer de gebakken champignons en salade ernaast.

Tip: Wacht een paar minuten voordat je de gratin snijdt; de stukjes zullen beter bij elkaar blijven.

More delicious recipes with similar ingredients

This week's must-try HelloFresh recipes