De aubergine waarmee je dit broodje vult, bestrooi je voor het bakken met een mix van tijm, oregano en sesamzaad. Deze combinatie is geïnspireerd op het Midden-Oosterse za'atar. Sesam proef je ook terug in de saus van tahin en frisse yoghurt.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
5 g
Sesamzaad
(Contains: Sesamzaad May be present: Noten, Pinda's)
1 teaspoon
Gedroogde tijm
1 teaspoon
Gedroogde oregano
½ unit
Aubergine
2 unit
Volkoren pitabrood
(Contains: Gluten)
2 unit
Ei
(Contains: Ei)
¼ unit
Citroen
60 g
Rode cherrytomaten
¼ unit
Komkommer
8 leaves
Verse munt
(May be present: Selderij)
¼ unit
Knoflookteen
50 g
Yoghurt-tahinsaus
(Contains: Sesamzaad, Melk (inclusief lactose) May be present: Noten, Pinda's)
¼ teaspoon
Gemalen komijnzaad
1 tablespoon
Olijfolie
¾ tablespoon
Extra vierge olijfolie
¼ teaspoon
Honing
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng in een kleine kom het sesamzaad, de gedroogde tijm, de gedroogde oregano en zout en peper naar smaak. Snijd de aubergine in plakken. Vet een stuk aluminiumfolie in met 1/4 el olijfolie per persoon en leg de aubergine erop. Besprenkel de aubergine met de overige olijfolie en bestrooi met de helft van het kruiden-sesammengsel.
Vouw het aluminiumfolie dicht zodat er geen lucht bij kan komen. Bak de aubergine 30 – 35 minuten de ovent. Let op: maak straks voorzichtig open want er komt hete stoom uit! Besprenkel de volkoren pita's met wat water en bak de laatste 3 – 5 minuten mee in de oven.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een steelpan met deksel en kook de eieren, afgedekt, in 8 – 10 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud water. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Halveer de rode cherrytomaten en snijd de komkommer in blokjes. Snijd de blaadjes munt in reepjes en pers of snijd de knoflook fijn. Pel de eieren en snijd in plakken.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, de honing en 1 tl citroensap per persoon tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout en voeg de cherrytomaten, de komkommer en de helft van de munt toe. Schep goed om.
Meng in een kleine kom de yoghurt-tahinsaus met de knoflook, komijn en per persoon 1/2 tl citroenrasp en 1 tl citroensap. Snijd het pitabrood open en vul met de geroosterde aubergine, wat van de salade, de plakjes gekookt ei en de yoghurt-tahinsaus.
Verdeel het gevulde pitabrood over de borden en bestrooi met de overige munt. Serveer met het overige kruiden-sesammengsel en de overige salade.