Harissa is een pittige pasta gemaakt van geroosterde pepers en specerijen. Gebruik het in marinades of sauzen, maar pas op: een klein beetje is vaak al genoeg.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 unit
Wortel
1 teaspoon
Midden-Oosterse kruidenmix
75 g
Freekeh
(Contains: Gluten May be present: Soja)
5 g
Amandelschaafsel
(Contains: Amandelnoten May be present: Pinda's, Sesamzaad, Noten)
½ unit
Knoflookteen
½ unit
Rode ui
10 g
Harissa
65 g
Babyspinazie
(May be present: Selderij)
50 g
Feta
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 tablespoon
Olijfolie
¼ unit
Groentebouillonblokje
1 teaspoon
Honing
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de freekeh en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Snijd de wortel in de lengte doormidden en snijd dunne staafjes van maximaal 1/2 cm. Meng de wortel in een kom met per persoon: 1 tl Midden-Oosterse kruiden en 1/2 el olijfolie.
Verspreid de wortel over een bakplaat met bakpapier en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep halverwege om en voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. De wortel is klaar wanneer de puntjes donker beginnen te kleuren en de binnenkant zacht is. Kook de freekeh 17 - 20 minuten, giet af en laat uitstomen.
Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur. Rooster het amandelschaafsel in de pan tot het bruin begint te kleuren. Houd goed in de gaten, het kan snel verbranden! Haal uit de pan en bewaar apart.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verhit in dezelfde koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 - 3 minuten. Voeg de honing en harissa toe. Verhit 30 seconden of tot het begint te geuren. Meng de freekeh meteen door de saus.
Voeg de spinazie hand voor hand toe aan de pan met freekeh. Roer telkens goed door.
Verdeel de freekeh over de borden. Leg de geroosterde wortelen erop. Verkruimel de feta erboven en garneer met het geroosterde amandelschaafsel.