De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Potatoes
1 piece
Red onion
10 g
Parmigiano Reggiano DOP
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 pinch
Nutmeg
150 g
Shredded kale
1 piece
Smoked pork sausage
40 g
Bacon lardons
1 tablespoon
Olive oil
¾ tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
1
[Plant-based] milk
1 teaspoon
Mustard
Verwarm de oven voor op 150 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen. Rasp de parmigiano reggiano. Rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.
Leg 2/3 van de boerenkool in een pan met deksel. Voeg de aardappelen toe aan de pan en zet onder water. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 15 - 20 minuten koken, of totdat de aardappelen gaar zijn. Voeg de laatste 6 minuten de rookworst toe. Giet af en laat goed uitstomen zonder deksel.
Meng ondertussen de overige boerenkool in een kom met 1 el olijfolie per persoon, de parmigiano reggiano, peper en zout. Verspreid de boerenkool over een bakplaat met bakpapier en rooster in 15 - 20 minuten krokant.
Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en bak de spekjes in 6 - 8 minuten krokant. Voeg 1/4 el roomboter per persoon en de ui toe aan de koekenpan. Laat de ui in 6 - 8 minuten zacht worden.
Stamp de aardappelen en boerenkool tot een grove stamppot. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper, zout en een mespuntje nootmuskaat.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Laat de boter dan uit de stamppot (voeg eventueel extra kookvocht toe), en verdeel 1 rookworst over 2 personen. Overgebleven rookworst kun je gebruiken als broodbeleg of in een soep verwerken.
Verdeel de stamppot over de borden en serveer met de rookworst, spekjes en ui. Garneer met de krokante boerenkool.
Tip: Wist je dat de 150 g boerenkool die je in dit gerecht per persoon gebruikt meer dan 200% van de ADH aan vitamine C bevat? Ook bevat het meer calcium dan een beker melk, ruim 50% van de ADH aan vitamine A en is het rijk aan kalium en vitamine E.