Parelgerst is bezig met een echte comeback. Veel mensen kennen het van vroeger als gort of parelgort in gerechten als gortepap of watergruwel. Met gegrilde courgette, feta en amandelen geef je parelgerst in dit gerecht een mediterrane make-over. Wat ons betreft een waardige concurrent voor rijst en pasta!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Courgette
125 g
Rode cherrytomaten
1 bunch
Verse tijm
(May be present: Selderij)
1 unit
Bosui
20 g
Amandelen
(Contains: Noten May be present: Pinda's, Sesamzaad)
85 g
Parelgerst
(Contains: Gluten)
40 g
Feta
(Contains: Melk (inclusief lactose))
200 milliliters
Groentebouillon
½ tablespoon
Olijfolie
½ tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
to taste
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Snijd de courgette in plakken van 1 cm en vervolgens in blokjes. Halveer de rode cherrytomaten. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd de lente-ui in fijne ringen. Hak de amandelen grof.
Meng in een ovenschaal met bakpapier de courgette, de cherrytomaten en de helft van de tijm met de olijfolie. Bestrooi met peper en zout en rooster de groenten 20 minuten in de oven.
Smelt ondertussen de roomboter in een pan met deksel en bak de parelgerst en de overige tijm 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de bouillon toe (pas op: dit kan spetteren) en kook de parelgerst, afgedekt, in 20 minuten droog. Voeg halverwege de lente-ui toe en roer tussendoor goed over de bodem. Voeg als het nodig is extra water toe om aanbranden te voorkomen.
Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan, zonder olie, 2 minuten op middelhoog vuur. Haal daarna uit de pan.
Verkruimel de feta en roer de helft door de parelgerst. Schep de helft van de gegrilde groenten, inclusief bakvocht, erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de parelgerst over de borden. Schep de overige groenten erbovenop en garneer met de amandelen en overige feta. Besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie.