Waan je vanavond in een Griekse taverna met deze gyros met rijst en tomaat. De Griekse keuken kenmerkt zich onder andere door het veelvuldig gebruik van kruiden. Dit typisch Griekse comfort food-gerecht breng je vanavond ook op smaak met verschillende kruiden, zoals komijn, tijm en oregano. De bladpeterselie geeft het geheel wat pit – de smaak van bladpeterselie is namelijk iets pittiger dan normale peterselie.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
85 g
Basmatirijst
½ unit
Gele paprika
½ unit
Rode paprika
½ unit
Ui
½ unit
Knoflookteen
¼ tube
Tomatenpuree
½ teaspoon
Gemalen komijnzaad
1 teaspoon
Gerookt paprikapoeder
½ teaspoon
Gedroogde tijm
1 teaspoon
Gedroogde oregano
120 g
Gyros van varkenshaas
1 unit
Tomaat
2.5 g
Verse bladpeterselie
(May be present: Selderij)
1 tablespoon
Olijfolie
½ unit
Groentebouillonblokje
to taste
Peper en zout
• Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Verkruimel per persoon 1/2 bouillonblokje boven de pan en roer door. Voeg de rijst toe en kook de rijst, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen. • Snijd ondertussen de gele en rode paprika in dunne repen. Snijd de ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn.
• Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de tomatenpuree, de komijn, het paprikapoeder, de tijm, de oregano en de knoflook 1 – 2 minuten. Voeg de ui en de rode en gele paprika toe en bak 2 – 3 minuten mee. • Voeg de gyros toe en roerbak 1 – 2 minuten mee. Dek de pan af, verlaag het vuur en laat de gyros nog 6 minuten zachtjes stoven.
• Snijd ondertussen de tomaat in blokjes. • Snijd de bladpeterselie fijn. • Meng de rijst met de tomaat en de helft van de bladpeterselie. Breng op smaak met peper en zout.
• Verdeel de rijst over de borden en serveer de gyros er half op en half naast. • Garneer met de overige bladpeterselie.