Een Gentse klassieker vandaag! Wist jij dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Chicken thigh fillet
2.5 g
Fresh thyme
(May be present: Selderij)
1 piece
Bay leaf
½ piece
Onion
½ piece
Garlic
2 stalk
Celery
(Contains: Selderij)
2.5 g
Fresh curly parsley
200 g
Potatoes
1 piece
Carrot
½ piece
Leek
50 milliliters
Cooking cream
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
White wine vinegar
400 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
Bereid de bouillon in een steelpan met deksel. Snijd de kippendij op twee plekken in. Voeg de kippendij, tijmtakjes en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken, of tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.
Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.
Weetje: Bleekselderij lijkt behalve water weinig te bevatten, maar niets is minder waar. Deze groente zit bomvol vezels, vitamine A en C en calcium!
Snijd de wortel en de prei in lange, zeer dunne reepjes (zoals lucifers) (zie Tip 1 & 2).
Tip 1: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijdt deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed.
Tip 2: Heb je weinig tijd? Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd vervolgens fijn.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel, bleekselderij, aardappelen, 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten koken.
Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de kookroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Haal vlak voor het serveren het laurierblad en tijmtakje uit de waterzooi. Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.
Weetje: Wist je dat dit gerecht bijna 300 gram groente per portie bevat?