Ontdek elke week een bourgondisch recept. Kook samen de sterren van de hemel, dek de tafel en geniet van een mooi stuk vlees met drie lekkere bijgerechten. In dit recept is aan alle smaken is gedacht. De zelfgemaakte uien-rozemarijnjus is naast hartig ook licht pikant door de uienchutney. Lekker als tegenhanger van de zoete cranberry's in de kalkoenrollade. Om het feestje compleet te maken strooi je parmigiano reggiano over de peultjes.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
300 g
Vastkokende aardappelen
50 g
Wortel
½ bunch
Verse rozemarijn
50 g
Paarse peen
50 g
Gele wortel
150 g
Kalkoen met serranoham en cranberryvulling
20 g
Pikante uienchutney
100 g
Peultjes
15 g
Parmigiano reggiano
25 g
Mayonaise
1 tablespoon
Fles olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
to taste
Peper en zout
150 milliliters
Runderbouillon
Verwarm de oven voor op 200 graden. Weeg de wortelen af. Halveer ze in de breedte en snijd vervolgens in dunne partjes. Was de aardappelen grondig en snijd in parten. Ris de naaldjes van de helft van de rozemarijn en snijd fijn. Bewaar de andere helft van de rozemarijn apart.
Meng de wortel en aardappel in een kom met 1 el olijfolie per persoon, de fijngesneden rozemarijn, peper en zout. Verdeel vervolgens over een met bakplaat met bakpapier en bak 40 – 45 minuten in de oven. Schep tussendoor om.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak de kalkoenrollade in 4 – 8 minuten rondom bruin op hoog vuur. Leg de rollade in een ovenschaal en bak, afhankelijk van de grootte van de rollade, 20 tot 30 minuten mee. De rollade is klaar als hij goudbruin is en de sappen helder zijn als je een satéprikker in het dikste gedeelte steekt.
Bereid de bouillon. Verhit de koekenpan met het bakvet opnieuw op middelhoog vuur. Voeg 150 ml bouillon per persoon, de uienchutney en het overige takje rozemarijn toe aan de pan. Meng alles goed en laat de jus dan inkoken tot de gewenste dikte.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan. Roerbak de peultjes 6 – 8 minuten, of totdat de peultjes beetgaar zijn. Rasp ondertussen de parmigiano reggiano met een fijne rasp. Haal de peultjes uit de pan en leg op een mooie schaal. Strooi de parmigiano reggiano over de peultjes.
Leg de kalkoenrollade op een schaal en snijd hem in plakken. Haal het takje rozemarijn uit de jus, schenk in een kommetje en serveer apart. Schep de aardappelen en wortel in een grote kom waar iedereen uit kan scheppen. Serveer met de peultjes en met de mayonaise in een apart schaaltje.