
In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt, hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!
The quantities provided above are averages only.
Produced in a facility that processes eggs, milk, fish, peanuts, sesame, shellfish, soy, tree nuts, and wheat.
200 g
Vastkokende aardappelen
50 milliliters
Biologische slagroom
(Contains: Melk (inclusief lactose))
15 g
Geraspte oude kaas
(Contains: Melk (inclusief lactose))
200 g
Spruiten
½ unit
Knoflookteen
½ tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ tablespoon
Bloem
25 milliliters
Melk
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ tablespoon
Olijfolie
to taste
Peper en zout

Verhit de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg zodra de roomboter gesmolten is de bloem toe en roer totdat er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Klop met een garde totdat klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Kook de spruiten in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze.

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de witte worst in 3 - 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 - 12 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten.

Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de witte worst.