Skip to main content
Geroosterde feta met honing, bataat, linzen
Geroosterde feta met honing, bataat, linzen

Geroosterde feta met honing, bataat, linzen

en groene kruiden

Dit gerecht smaakt niet alleen geweldig, met dank aan de bataat en linzen is het bovendien supergezond. Beide zijn een goede bron van vezels, die helpen bij het op
peil houden van je bloedsuikerspiegel en zorgen voor een gevuld gevoel.

Allergens:
Melk (inclusief lactose)

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total35 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

200 g

Zoete aardappel

40 g

Groene linzen

½ unit

Sjalot

½ unit

Knoflookteen

125 g

Rode cherrytomaten

75 g

Feta

(Contains: Melk (inclusief lactose))

¼ unit

Citroen

4 sprig

Verse bladpeterselie

(May be present: Selderij)

5 sprig

Verse koriander

(May be present: Selderij)

½ unit

Honing

30 g

Rucolamelange

Not included in your delivery

30 tablespoon

Olijfolie

½ tablespoon

Extra vierge olijfolie

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)3339 kJ
Calories798 kcal
Fat38 g
Saturated Fat11.9 g
Carbohydrate84 g
Sugar29.5 g
Dietary Fiber16 g
Protein24 g
Salt0.6 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Parchment Paper
Baking Sheet
Stove
Pan with Lid
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Bataat bakken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bataat in plakken van 1 cm. Verdeel de bataat over een bakplaat met bakpapier en besprenkel de bataat met ½ el olijfolie per persoon (zie tip). Breng op smaak met peper en zout. Bak de bataat 25 – 30 minuten in de oven, of tot de bataat krokant en goudbruin is.

Snijwerk
2

Breng ondertussen 200 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Voeg de linzen toe en kook de linzen 25 minuten, afgedekt, op middellaag vuur. Giet daarna af. Snipper de sjalot, pers of snijd de knoflook fijn en snijd de cherrytomaten in kwarten. Snijd de feta in 3 reepjes per persoon en pers het sap uit de citroen.

Tomaat en feta bakken
3

Verdeel de cherrytomaten over de linkerkant en de reepjes feta over de rechterkant van een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met een ½ el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Zet de bakplaat 7 – 10 minuten voor het einde van de baktijd van de bataat, bij de bataat in de oven. Meng ondertussen in een kom 1 el citroensap per persoon met de extra vierge olijfolie.

Linzen bakken
4

Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg vervolgens de gekookte linzen toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper. Bak al roerend nog 3 minuten. Draai het vuur hoog en voeg de citroendressing toe aan de koekenpan.

Op smaak brengen
5

Haal de bakplaat uit de oven, besprenkel de feta met de honing en bak nog 2 minuten in de oven. Scheur ondertussen de veldsla, rucola & babyspinazie klein. Ris de blaadjes van de peterselie- en koriandertakjes en snijd fijn.

Serveren
6

Verdeel de linzen over de borden en garneer met de veldsla, rucola & babyspinazie. Verdeel er vervolgens de bataat, tomaatjes en feta over (zie tip). Bestrooi met de koriander en bladpeterselie.

More delicious recipes with similar ingredients

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

with orange cream cheese, zesty salsa & sumac
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

with green beans, parsley, yellow carrot & potatoes
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

pick 'n' mix toppings: lemon yogurt sauce, parsley, tomato & more!
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes

This week's must-try HelloFresh recipes

Cheesy Chicken Tostadas

Cheesy Chicken Tostadas

with corn, tomato & lime-dressed salad
Chicken Noodles with Peanuts & Pak Choi

Chicken Noodles with Peanuts & Pak Choi

in black bean sauce with crispy onions & lime
Beetroot Flatbread with Sticky Eggplant & Greek-Style Cheese

Beetroot Flatbread with Sticky Eggplant & Greek-Style Cheese

with homemade hummus & salted almonds
Loaded Hotdog with Kimchi and Bacon

Loaded Hotdog with Kimchi and Bacon

with fries and smashed cucumber salad
Panko-Crusted Chicken with Feta & Black Sesame Seeds

Panko-Crusted Chicken with Feta & Black Sesame Seeds

over arugula with crema di balsamico & roasted vegetables
Smoky Tex-Mex Sloppy Joe with Chipotle Mayonnaise

Smoky Tex-Mex Sloppy Joe with Chipotle Mayonnaise

on a carrot bun with slaw & potatoes
Sweet Potato with Tuna Salad & Avocado

Sweet Potato with Tuna Salad & Avocado

with lentil-carrot salad, Turkish bread & fresh herbs
Butternut Squash with Pecorino & Crispy Sage

Butternut Squash with Pecorino & Crispy Sage

over creamy pearl barley risotto with mushrooms
Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese Sauce & Olives

Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese Sauce & Olives

with courgette & cherry tomatoes
Burger with Creamy Parmigiano Reggiano Sauce

Burger with Creamy Parmigiano Reggiano Sauce

with potatoes, carrots & green beans
Potato Röstis with Goat's Cheese & Sour Cream Sauce

Potato Röstis with Goat's Cheese & Sour Cream Sauce

with lemon-dressed salad & pumpkin seeds
Plant-Based 'Fish' Fingers with Potatoes & Vegetables

Plant-Based 'Fish' Fingers with Potatoes & Vegetables

one simple recipe with extra flavours for parents!
Hake with Scandi-Style Salad

Hake with Scandi-Style Salad

with potatoes, dill & butter lettuce
Creamy Shrimp Mafaldine

Creamy Shrimp Mafaldine

with leek, tomato & fresh dill
Homemade Bruschetta Cheeseburger

Homemade Bruschetta Cheeseburger

with balsamic potatoes & cucumber salad
Chicken Schnitzel with Homemade Fries

Chicken Schnitzel with Homemade Fries

with sauerkraut slaw, cranberry chutney & parsley
Crispy Chicken Schnitzel Bowl

Crispy Chicken Schnitzel Bowl

with avocado, sweet chili mayo, rice & carrot ribbons
Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

with courgette, leek & Italian seasoning
Provençal-Style Meatloaf

Provençal-Style Meatloaf

over rice with roasted vegetables in tomato sauce
Cod with Fresh Tagliatelle & Caponata-Style Stew

Cod with Fresh Tagliatelle & Caponata-Style Stew

with basil, eggplant & toasted almonds