De Fransen gebruiken het woord 'gratin' niet alleen voor een krokant korstje uit de oven, maar ook om de Parijse elite te omschrijven.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
50 milliliters
Biologische halfvolle melk
(Contains: Melk (inclusief lactose))
100 milliliters
Kookroom
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ unit
Knoflookteen
2.5 g
Verse tijm
(May be present: Selderij)
1 pinch
Nootmuskaat
200 g
Half kruimige aardappelen
1 unit
Ui
1 unit
Blinde vink
200 g
Broccoli
25 g
Geraspte emmentaler
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 unit
Laurierblad
125 milliliters
Runderbouillon
½ tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ teaspoon
Bloem
1 teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Meng in een steelpan de melk en de kookroom met peper en zout en breng aan de kook. Kneus 1 knoflookteen per persoon (zie Tip). Voeg de knoflookteen en de helft van de tijm toe aan de steelpan. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de steelpan.
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakjes van 1/2 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook de aardappelen 8 - 10 minuten. Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Kook de broccoli de laatste 2 minuten mee met de aardappelen. Giet beide af.
Snijd de ui in halve ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel. Bak de blinde vink met de ui op middelhoog vuur in 6 - 8 minuten rondom bruin.
Verdeel de aardappelschijfjes en broccoli over de bodem van een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Haal de takjes tijm en knoflookteen uit de roomsaus. Schenk de roomsaus over de ovenschaal en garneer met de geraspte emmentaler. Bak 15 - 20 minuten in de oven.
Verlaag het vuur van de koekenpan met de blinde vink. Voeg per persoon: 1/2 tl bloem en 1 tl mosterd toe en blus af met de bouillon. Leg de laurierblaadjes en de overige takjes tijm in de koekenpan. Laat de blinde vink en de uien 15 - 20 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. Keer de blinde vink halverwege om. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan en laat de jus tot gewenste dikte inkoken.
Verdeel de gratin over de borden. Haal de takjes tijm en de laurierblaadjes uit de jus. Leg op elk bord een blinde vink en schenk de uienjus erover.