Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. Wist je dat dit het enige stukje van het varken is dat je zelfs rosé kunt eten?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Shallot
3 piece
Garlic
125 g
Mushrooms
100 g
Broccoli
75 g
White long grain rice
100 milliliters
Cooking cream
(Contains: Milk)
1 piece
Pork tenderloin
to taste
Salt and pepper
1 tablespoon
[Plant-based] butter
50 milliliters
Low sodium mushroom or vegetable stock
1 tablespoon
Flour
1 tablespoon
White wine vinegar
Haal de varkenshaas uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
Tip: Heb je geen paddenstoelenbouillon in huis? Gebruik dan groentenbouillon.
Weeg de rijst af. Kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af als het nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Ben je een grote eter? Kook dan alle rijst.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en sjalot 1 – 2 minuten. Voeg de champignons en 1 el bloem per persoon toe en bak 4 – 6 minuten. Blus af met de bouillon en 1 el wittewijnazijn per persoon. Verlaag het vuur, voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Roer even door en laat de champignonsaus 12 – 15 minuten zachtjes inkoken.
Tip: De wittewijnazijn zorgt voor een licht zure smaak. Houd je hier niet zo van? Voeg dan de helft toe of laat de azijn helemaal achterwegen.
Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas 10 - 12 minuten. Keer regelmatig om zodat alle kanten mooi dichtschroeien. Bestrooi met wat peper en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.
Kook ondertussen ruim water met een snuf zout in een pan met deksel voor de broccoli. Voeg de broccoli toe aan de pan met deksel en kook 5 - 7 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, én calcium, kalium en ijzer.
Verdeel de rijst, broccoli en varkenshaas over de borden. Schenk een beetje champignonroomsaus over de varkenshaas en serveer de rest van de champignonsaus ernaast.