De gehaktballetjes in dit gerecht maak je zelf van boerengehakt - gemaakt van 100% varkensvlees en subtiel op smaak gebracht met gember, kardemom en witte peper.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Shallot
5 g
Fresh flat leaf parsley & thyme
100 g
Pork mince
0.52 piece
Egg
15 g
Panko breadcrumbs
1 piece
Garlic
100 g
Potatoes
250 g
Cauliflower
2 pinch
Nutmeg
200 g
Passata
1 pack
Chopped tomatoes
½ sprig
Fresh rosemary
g
Grated mature cheese
15 g
Grated mature cheese
½ tablespoon
Balsamic vinegar
1
[Plant-based] milk
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Flour
1 teaspoon
Mustard
1 tablespoon
[Plant-based] butter
Snipper de sjalot. Snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom het boerengehakt, de helft van de sjalot, de helft van de bladpeterselie, 1/2 ei per persoon en de panko. Breng op smaak met peper en zout. Kneed goed door en rol 3 balletjes per persoon.
Tip: Maak je dit recept voor een oneven aantal? Kluts het ei dan eerst in een kommetje en gebruik daar de helft van.
Verhit 1/2 el boter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de balletjes in 5 - 6 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Voeg de knoflook en overige sjalot toe aan dezelfde hapjespan en bak 1 - 2 minuten in het bakvet van de balletjes. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een grote pan met deksel voor de bloemkool en aardappel.
Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Kook de aardappel, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de bloemkool toe. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Rasp ondertussen een mespuntje nootmuskaat per persoon.
Tip: Wist je dat bloemkool rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor onder andere gezonde darmen?
Voeg de passata en 1/2 el bloem per persoon toe aan hapjespan met knoflook en sjalot. Bak 3 - 4 minuten zonder deksel. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de tomatenblokjes en 2 el water per persoon. Breng op smaak met peper en zout en voeg de takjes rozemarijn en tijm toe. Breng, afgedekt, aan de kook en voeg de balletjes weer toe. Kook 10 - 15 minuten zachtjes op laag vuur terwijl je de puree maakt.
Mix de bloemkool en aardappel in de pan met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg 1/2 el boter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg 1 tl mosterd per persoon toe en meng goed. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat. Roer dan de belegen kaas door de bloemkoolpuree.
Tip: Plet eventueel de bloemkool en aardappelen eerst met een aardappelstamper.
Serveer de balletjes in tomatensaus met de bloemkoolpuree. Garneer met de overige bladpeterselie.