In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt. Hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Potatoes
50 milliliters
Cooking cream
(Contains: Melk (inclusief lactose))
15 g
Grated aged Gouda
(Contains: Melk (inclusief lactose))
200 g
Brussels sprouts
1 piece
Garlic
½ piece
Smoked pork sausage
1 tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Flour
25 milliliters
[Plant-based] milk
½ tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de roomboter gesmolten is, de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de kookroom toe. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten. Kook de spruiten, afgedekt, in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze. Breng op smaak met peper en zout.
Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.
Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten. Leg ondertussen de rookworst in het kookwater van de spruiten en kook in 4 - 6 minuten gaar. Snijd de rookworst doormidden.
Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de rookworst (zie Tip).
Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin en bewaar de overige gratin voor lunch of diner de volgende dag.