Skip to main content
Falafel met een 'broodje' van portobello
Falafel met een 'broodje' van portobello

Falafel met een 'broodje' van portobello

Met friet en botersla

De portobello is een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. Met zijn kastanjebruine hoed is deze zware jongen een robuuste, vlezige paddenstoel en daardoor goed geschikt als burger. Je belegt de portobello met falafel. Deze balletjes zijn gemaakt van kikkererwten en zitten dus boordevol eiwitten.

Allergens:
Gluten
Ei
Mosterd
Melk (inclusief lactose)
Selderij

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total45 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

150 g

Vastkokende aardappelen

½ unit

Peen

2 unit

Portobello

½ head

Botersla

½ unit

Tomaat

½ unit

Rode ui

75 g

Falafeldeeg

(Contains: Gluten)

20 g

Mayonaise

(Contains: Ei, Mosterd)

25 g

Magere yoghurt

(Contains: Melk (inclusief lactose))

1 teaspoon

Kerriepoeder

(Contains: Mosterd, Selderij)

Not included in your delivery

1.5 tablespoon

Olijfolie

1 teaspoon

Wittewijnazijn

1 teaspoon

Zwarte balsamicoazijn

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)2757 kJ
Calories659 kcal
Fat37 g
Saturated Fat4.8 g
Carbohydrate53 g
Sugar12.1 g
Dietary Fiber16 g
Protein18 g
Salt1.3 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Parchment Paper
Baking Sheet
Stove
Plate
Paper Towel
Tall-Sided Pan
Cutting Board
Knife
Salad Bowl

Cooking Steps

Friet maken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen en peen en snijd er dunne frietjes van. Meng de aardappelen en peen met 1/2 el olijfolie per persoon, verdeel over een bakplaat met bakpapier en breng op smaak met peper en zout. Bak de frietjes 30 – 40 minuten in de oven, schep halverwege om.

'Broodje' bakken
2

Besprenkel de portobello's aan beide kanten met de balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Verwarm een koekenpan op middelmatig vuur. Bak de portobello's, zonder olie, 4 – 6  minuten per kant. Het kan lijken alsof dit aanbrand, maar na enkele minuten laat de portobello vocht los. Voeg dus geen olie toe. Leg de portobello's na het bakken op een bord met keukenpapier om het vocht op te nemen.

Salade maken
3

Scheur ondertussen de botersla klein, houd per persoon 1 slablad apart om later de burger mee te beleggen. Snijd de tomaat in dunne parten en de rode ui in dunne halve ringen. Meng in een saladekom de botersla met de wittewijnazijn, de tomaten en de helft van de rode ui, breng op smaak met peper en zout en eventueel een beetje extra vierge olijfolie.

Falafelburgers maken
4

Maak falafelburgers van 75 gram per persoon van het falafeldeeg. Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de andere helft van de rode ui en de falafelburger 4 – 6 minuten per kant.

Sausje maken
5

Meng de mayonaise met de magere yoghurt en het kerriepoeder. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de frietjes over de borden. Leg een blad botersla op de portobello, serveer de falafelburger erop en beleg met de gebakken rode ui en een beetje saus. Dek de burger af met de andere portobello. Serveer de salade naast het 'broodje' falafelburger en de rest van de saus bij de friet.

More delicious recipes with similar ingredients

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

with orange cream cheese, zesty salsa & sumac
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

with green beans, parsley, yellow carrot & potatoes
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

pick 'n' mix toppings: lemon yogurt sauce, parsley, tomato & more!
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes

This week's must-try HelloFresh recipes

Cheesy Chicken Tostadas

Cheesy Chicken Tostadas

with corn, tomato & lime-dressed salad
Chicken Noodles with Peanuts & Pak Choi

Chicken Noodles with Peanuts & Pak Choi

in black bean sauce with crispy onions & lime
Beetroot Flatbread with Sticky Eggplant & Greek-Style Cheese

Beetroot Flatbread with Sticky Eggplant & Greek-Style Cheese

with homemade hummus & salted almonds
Loaded Hotdog with Kimchi and Bacon

Loaded Hotdog with Kimchi and Bacon

with fries and smashed cucumber salad
Panko-Crusted Chicken with Feta & Black Sesame Seeds

Panko-Crusted Chicken with Feta & Black Sesame Seeds

over arugula with crema di balsamico & roasted vegetables
Smoky Tex-Mex Sloppy Joe with Chipotle Mayonnaise

Smoky Tex-Mex Sloppy Joe with Chipotle Mayonnaise

on a carrot bun with slaw & potatoes
Sweet Potato with Tuna Salad & Avocado

Sweet Potato with Tuna Salad & Avocado

with lentil-carrot salad, Turkish bread & fresh herbs
Butternut Squash with Pecorino & Crispy Sage

Butternut Squash with Pecorino & Crispy Sage

over creamy pearl barley risotto with mushrooms
Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese Sauce & Olives

Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese Sauce & Olives

with courgette & cherry tomatoes
Burger with Creamy Parmigiano Reggiano Sauce

Burger with Creamy Parmigiano Reggiano Sauce

with potatoes, carrots & green beans
Potato Röstis with Goat's Cheese & Sour Cream Sauce

Potato Röstis with Goat's Cheese & Sour Cream Sauce

with lemon-dressed salad & pumpkin seeds
Plant-Based 'Fish' Fingers with Potatoes & Vegetables

Plant-Based 'Fish' Fingers with Potatoes & Vegetables

one simple recipe with extra flavours for parents!
Hake with Scandi-Style Salad

Hake with Scandi-Style Salad

with potatoes, dill & butter lettuce
Creamy Shrimp Mafaldine

Creamy Shrimp Mafaldine

with leek, tomato & fresh dill
Homemade Bruschetta Cheeseburger

Homemade Bruschetta Cheeseburger

with balsamic potatoes & cucumber salad
Chicken Schnitzel with Homemade Fries

Chicken Schnitzel with Homemade Fries

with sauerkraut slaw, cranberry chutney & parsley
Crispy Chicken Schnitzel Bowl

Crispy Chicken Schnitzel Bowl

with avocado, sweet chili mayo, rice & carrot ribbons
Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

with courgette, leek & Italian seasoning
Provençal-Style Meatloaf

Provençal-Style Meatloaf

over rice with roasted vegetables in tomato sauce
Cod with Fresh Tagliatelle & Caponata-Style Stew

Cod with Fresh Tagliatelle & Caponata-Style Stew

with basil, eggplant & toasted almonds