Je maakt een Franse ratatouille door de groenten te stoven in tomatentapenade en groentebouillon. De ratatouille serveer je met bavette, een mals stukje rundvlees met een stevige smaak, afkomstig van het Blonde d' Acquitaine ras. Een bavette kan net als een biefstuk rood gegeten worden. Maar de structuur van het vlees is een stuk steviger en vleziger. Wanneer je een bavette te lang bakt, wordt het vlees snel droog.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
300 g
Krieltjes
½ unit
Rode ui
⅓ unit
Peen
½ unit
Groene paprika
40 g
Tomatentapenade
(Contains: Vis)
1 unit
Bavette van Blonde d'Aquitaine
100 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Zwarte balsamicoazijn
½ tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
to taste
Peper en zout
Bereid de bouillon. Was de krieltjes en snijd doormidden. Snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de krieltjes, afgedekt, 25 – 30 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om, haal na 20 minuten de deksel van de pan en bestrooi met peper en zout (zie tip).
Snipper ondertussen de rode ui en snijd de peen klein. Snijd de groene paprika in kleine blokjes.
Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de rode ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de peen, paprika, bouillon, zwarte balsamicoazijn en de tomatentapenade toe en breng aan de kook. Laat de ratatouille, afgedekt, 5 minuten koken op laag vuur.
Haal de deksel van de pan en kook nog 5 minuten zodat het vocht deels verdampt. Breng op smaak met peper en zout.
Wrijf de bavette in met peper en zout. Verhit de roomboter in een koekenpan op hoog vuur en wacht totdat de koekenpan heet is. Leg vervolgens de bavette in de koekenpan en bak de bavette 1 – 2 minuten aan elke kant (of langer naar smaak). Haal de bavette uit de pan en laat, ingepakt in aluminiumfolie, 2 minuten rusten (zie tip).
Verdeel de ratatouille en de krieltjes over de borden en serveer met de bavette.