Bloedsinaasappel heeft een zoetzure smaak en kan een mooie diepe rode kleur krijgen. Omdat het seizoen pas net begonnen is, kan het zijn dat je bloedsinaasappel nog niet heel rood is. Je gebruikt de sinaasappel in een salade met rauwe venkel en verse dragon, een klassieke combinatie van zoet, zuur en fris met een vleugje anijs. De salade gaat goed samen met vis, zoals deze dorade.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Krieltjes
200 g
Venkel
½ unit
Bloedsinaasappel
3 bunch
Verse dragon
1 unit
Doradefilet met huid
3 bunch
Verse dille
½ teaspoon
Wittewijnazijn
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
½ tablespoon
Roomboter
to taste
Peper en zout
Was de krieltjes grondig en snijd de krieltjes in de lengte doormidden. Snijd eventuele grote krieltjes in kwarten. Kook de krieltjes, afgedekt, in een pan met deksel in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Halveer ondertussen de venkel, snijd in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in fijne halve reepjes. Probeer de venkel zo dun mogelijk te snijden, dan trekken de smaken straks beter in. Schil de bloedsinaasappel en snijd in dunne plakken.
Pluk de blaadjes dragon van de takjes. Meng in een saladekom de reepjes venkel met de bloedsinaasappel, en de blaadjes dragon, de wittewijnazijn en de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Laat de salade even staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Dep de doradefilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 1 – 2 minuten op het vel. Verlaag het vuur en bak de dorade nog 1 – 2 minuten op de andere zijde.
Snijd ondertussen de dille fijn. Meng de dille en het bakvocht van de dorade door de krieltjes en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de dillekrieltjes met de dorade en de bloedsinaasappel-venkelsalade.