Skip to main content
Varkenshaas met zomergratin
Varkenshaas met zomergratin

Varkenshaas met zomergratin

Van aardappel en cherrytomaten met knapperige serranoham

4.4
(118)

Laat je niet misleiden door de bereidingstijd van dit recept, de oven neemt het meeste werk uit handen. Varkenshaas is het meest malse deel van het varken. Het vlees bak je eerst kort aan, op hoge temperatuur en niet te lang, zodat het wel lekker bruin wordt maar niet uitdroogt. De gratin wordt heerlijk romig doordat je de aardappelen voorkookt in room in plaats van in water.

Allergens:
Melk (inclusief lactose)
Ei
Lupine
Mosterd
Sesamzaad
Soja
Selderij

The quantities provided above are averages only.

Produced in a facility that processes eggs, milk, fish, peanuts, sesame, shellfish, soy, tree nuts, and wheat.

Total50 minutes
Cooking Time
DifficultyHard

Ingredients

Serving amount

250 g

Aardappelen

1 unit

Knoflookteen

100 milliliters

Slagroom

(Contains: Melk (inclusief lactose))

250 g

Rode cherrytomaten

20 g

Kappertjes

20 g

Serranoham

(Contains: Melk (inclusief lactose), Ei, Lupine, Mosterd, Sesamzaad, Soja)

120 g

Varkenshaasmedaillon

6 leaves

Vers basilicum

(Contains: Selderij)

Not included in your delivery

25 milliliters

Melk

(Contains: Melk (inclusief lactose))

¼ unit

Groentebouillonblokje

¾ tablespoon

Olijfolie

¼ tablespoon

Roomboter

(Contains: Melk (inclusief lactose))

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)3925 kJ
Calories938 kcal
Fat55 g
Saturated Fat28.7 g
Carbohydrate64 g
Sugar4.1 g
Dietary Fiber10 g
Protein42 g
Salt4.9 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Stove
Pan with Lid
Oven Dish
Parchment Paper
Baking Sheet
Aluminum Foil
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Schenk de slagroom en de melk in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de knoflook en de aardappelen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 9 – 11 minuten zachtjes koken. De aardappel hoeft nog niet gaar te zijn.

Gratin maken
2

Haal de aardappel uit de pan met een schuimspaan. Laat het melkmengsel nog 4 – 6 minuten, onafgedekt, zachtjes koken, of tot het de consistentie van dikke room heeft. Halveer ondertussen de rode cherrytomaten. Meng de aardappelen en kappertjes in een ovenschaal met de room en verdeel de cherrytomaten erover.

Gratin en ham bakken
3

Zet de ovenschaal in de oven en bak 20 – 25 minuten, of totdat de aardappel gaar is en de tomaat zacht. Verdeel ondertussen de serranoham over een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de plakjes niet overlappen. Bak de serranoham 8 – 10 minuten mee met de gratin in de oven, of totdat hij knapperig is.

Varkenshaas bereiden
4

Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bestrooi de varkenshaas met flink wat peper en zout. Bak in 4 minuten rondom bruin in de hete olie. Zet het vuur uit, voeg de roomboter toe en schep goed om. Leg de varkenshaas inclusief bakvet in een andere ovenschaal en bak 7–10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat maximaal 1 -2 minuten op een snijplank rusten onder aluminiumfolie.

Snijden
5

Snijd ondertussen de blaadjes basilicum fijn. Snijd de varkenshaas in plakken.

Serveren
6

Verdeel de tomaat-aardappelgratin over diepe borden en serveer met de varkenshaas. Bestrooi de gratin met het basilicum en verkruimel de knapperige ham over de gratin en de varkenshaas. Schenk het bakvet uit de ovenschaal naar wens over de varkenshaas.

More delicious recipes with similar ingredients

This week's must-try HelloFresh recipes