Aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok. Allemaal namen voor dezelfde groente, waarvan je in dit gerecht puree maakt. De smaak van deze knol doet denken aan een artisjok met een zoete, nootachtige smaak. Op de informatiekaart van deze week lees je meer over deze heerlijke groente.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Kruimige aardappelen
75 g
Aardpeer
½ unit
Venkel
125 g
Rode cherrytomaten
2 unit
Ontbijtspek
1 unit
Rundervink
1 unit
Nootmuskaat
½ tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
drizzle
Melk
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Kook 400 ml water per persoon in een pan met deksel voor de aardappelen (irene) en aardpeer. Schil de aardappel en aardpeer en snijd in gelijke stukken. Verwijder de kern van de venkel, snijd in dunne plakken en hak het groene loof van de venkel klein. Halveer de cherrytomaten.
Wikkel het spek om de rundervink. Verhit daarna de olijfolie in een koekenpan met deksel en bak de rundervink in 2 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak 15 – 20 minuten. Keer regelmatig om.
Kook ondertussen de aardappelen en aardpeer met een beetje zout, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en bewaar een beetje kookvocht.
Smelt ondertussen de helft van de roomboter in een wok of hapjespan met deksel en bak de venkel, afgedekt, 15 minuten op laag vuur. Voeg na 5 minuten de cherrytomaten toe.
Stamp de aardappelen en aardpeer tot een grove puree. Voeg de overige roomboter en een scheutje melk en/of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met mosterd, peper en zout. Rasp ½ tl nootmuskaat per persoon en voeg toe.
Serveer de rundervink met de aardpeerpuree en gesmoorde groenten. Besprenkel de puree met het bakvocht van de rundervink en bestrooi het gerecht met het venkelloof.