Een feestelijke maaltijd kan ook zonder vlees - dat bewijst dit vegetarische recept! Je maakt een restaurantwaardige lasagne waarin kaas en groenten de hoofdrol spelen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Knoflookteen
½ unit
Aubergine
½ unit
Courgette
½ sachet(s)
Italiaanse kruiden
½ unit
Ui
¼ unit
Rode peper
½ pack
Tomatenblokjes met ui
100 g
Passata
½ ball
Mozzarella
100 g
Verse lasagnebladen
15 g
Geraspte belegen kaas
2.5 tablespoon
Olijfolie
½ tablespoon
Zwarte balsamicoazijn
to taste
Peper en zout
Breng water aan de kook in een pan met deksel om de lasagnebladen te blancheren. Verwarm de oven voor op 220 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd 1/4 rode peper per persoon fijn.
Snijd de aubergine en de courgette in plakken van maximaal een 1/2 cm dik. Meng in een grote kom 1 1/2 el olijfolie per persoon met de helft van de Italiaanse kruiden, peper en zout. Voeg de courgette en aubergine toe aan de kom en meng goed met het oliemengsel. Leg de groenten op een bakplaat met bakpapier en rooster ze 10 - 12 minuten in de oven.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel. Bak de ui, knoflook, overige Italiaanse kruiden en gesneden rode peper 2 - 3 minuten. Blus af met per persoon 1/2 el zwarte balsamicoazijn en 2 el water, de tomatenblokjes en de passata. Breng op smaak met peper en zout. Laat afgedekt zachtjes inkoken, totdat de ovengroenten klaar zijn.
Scheur of snijd ondertussen de mozzarella in kleine stukken. Blancheer de lasagnebladen 3 minuten in de pan met deksel. Giet af en spoel af met koud water. Haal de vellen meteen uit elkaar en leg ze op keukenpapier of een schone theedoek om te drogen. Smeer de vellen daarna in met 1/2 el olijfolie per persoon zodat ze niet gaan plakken.
Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van de ovenschaal en leg er een vers lasagneblad bovenop. Bedek het lasagneblad met een deel van de gegrilde groenten. Strooi er vervolgens de geraspte kaas over en bedek opnieuw met een laagje tomatensaus. Herhaal dit tot de gegrilde groenten op zijn en eindig met een laagje tomatensaus. Verdeel de mozzarella over de lasagne en de bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Bak de lasagne 15 - 25 minuten, of tot de lasagnebladen gaar zijn, in de oven. Verwijder na 10 minuten de aluminiumfolie.
Laat de lasagne minimaal 5 minuten staan voor je hem aansnijdt. Verdeel dan over de borden.