Het rundergehakt waarmee je de köfte of Arabische balletjes gaat rollen, wordt door onze slager voorgekruid met heerlijke Arabische smaakmakers zoals komijn, kardemom en koriander. Om de balletjes extra zacht te maken, kun je eerst een geklutst eitje door het gehakt mengen voor je gaat rollen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 unit
Sjalot
1 unit
Turkse rode peper
1 unit
Turkse groene peper
110 g
Rundergehakt
85 g
Zilvervliesrijst
1 unit
Tomaat
¼ teaspoon
Gemalen kaneel
½ teaspoon
Gemalen komijnzaad
⅓ unit
Tomatenpuree
20 g
Rozijnen
(May be present: Pinda's, Sesamzaad, Noten)
30 g
Mesclun
1 tablespoon
Olijfolie
to taste
Peper en zout
½ teaspoon
Sambal
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
½ unit
Witte balsamicoazijn
Kook 200 ml water per persoon voor de rijst. Snipper de sjalot. Snijd de bovenkant van de Turkse pepers, wrijf ze licht tussen je handen en spoel met water na om de zaadjes eruit te halen. Snijd de pepers in dunne ringen en snijd de tomaat in blokjes. Draai van het rundergehakt 4 gehaktballen per persoon en rol deze uit tot worstjes van ongeveer een duim groot (köfte).
Verhit de helft van de olijfolie in een pan met deksel en fruit de helft van de sjalot 1 minuut op laag vuur. Voeg de rijst toe, breng op smaak met zout en bak al roerende 1 minuut. Schenk het kokende water erover, breng afgedekt aan de kook en laat 12 – 15 minuten zachtjes koken. Giet daarna als dat nodig is af en laat afgedekt nagaren.
Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de köfte 5 minuten rondom op middelhoog vuur. Haal daarna uit de pan.
Zet de wok of hapjespan terug op laag vuur en fruit de overige sjalot 1 minuut in het vet van de köfte. Voeg de Turkse pepers, tomaat, sambal, kaneel en komijn toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg vervolgens de tomatenpuree en 50 ml water per persoon toe en breng op smaak met peper en zout. Leg de köfte teug in de pan, voeg de rozijnen toe en laat, afgedekt, 10 minuten zachtjes koken.
Meng ondertussen de extra vierge olijfolie, witte balsamicoazijn, peper en zout in een saladekom tot een dressing. Voeg de mesclun toe en meng door de dressing.
Verdeel de rijst en köfte over de borden. Schenk de saus over de rijst en serveer met de salade.