Gadogado is een traditioneel Indonesisch gerecht en bestaat uit onder andere groenten en pindasaus. Elke streek kent zijn eigen variant. De gadogado-saus zorgt voor een zoete smaak. Dit gerecht bevat ook Thaise basilicum; een tropisch kruid dat, in vergelijking met ‘gewone’ basilicum, een anijsachtige smaak heeft.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
85 g
Zilvervliesrijst
1 unit
Knoflookteen
¼ unit
Verse gember
150 g
Sperziebonen
62.5 g
Champignons
110 g
Kipgehakt met Italiaanse kruiden
1 unit
Sojasaus
(Contains: Gluten, Soja)
40 g
Gadogado-saus
(Contains: Pinda's)
1.5 leaves
Thaise basilicum
½ tablespoon
Zonnebloemolie
1 tablespoon
Ketjap manis
to taste
Peper en zout
Kook 300 ml water voor de zilvervliesrijst in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 15 - 20 minuten. Giet, als het nodig is, af en laat afgedekt nagaren.
Snijd of pers ondertussen de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Dop de sperziebonen alleen bij de steelaanzet en snijd in stukken van 2 - 3 cm. Snijd de champignons in plakken.
Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de knoflook en gember 1 minuut op middelmatig vuur. Voeg het kipgehakt toe en bak in ongeveer 3 minuten rul. Voeg de sperziebonen en 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 10 minuten. Voeg halverwege de champignons en de sojasaus toe en roerbak de laatste 5 minuten zonder deksel.
Verhit een steelpan op middelmatig vuur. Voeg de gadogado-saus, ketjapsaus en 50 ml water per persoon toe en roer, met een garde, tot een dikke saus. Zet daarna het vuur uit.
Scheur ondertussen de Thaise basilicum klein en voeg, vlak voor het opdienen, het grootste deel toe aan de wok of hapjespan.
Verdeel de rijst en groenten met kipgehakt over de borden. Garneer met de overige Thaise basilicum en serveer met de gadogado-saus.
Tip! Erg lekker: schep de rijst tegelijk met de Thaise basilicum bij het kipgehakt en de groenten. Roerbak nog enkele minuten. Op deze manier krijgt de rijst extra veel smaak.