Aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok: allemaal namen voor dezelfde groente, waarvan je in dit gerecht een stamppot maakt. De smaak van deze knol doet denken aan een artisjok met een zoete, nootachtige smaak. Wat goed samen-gaat met het zoutige van de zelfgemaakte slavink!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Kruimige aardappelen
75 g
Aardpeer
2 unit
Ontbijtspek
1 unit
Gehaktworst, gekruid
2 unit
Witlof
65 g
Rode cherrytomaten
1 unit
Nootmuskaat
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ tablespoon
Honing
to taste
Peper en zout
Kook 400 ml water per persoon in een pan met deksel voor de aardappelen (maritima) en aardpeer. Schil de aardappel en aardpeer en snijd in gelijke stukken.
Wikkel de spekplakken om het gehakt. Verhit daarna de olijfolie in een koekenpan met deksel en bak de zelfgemaakte slavink in 2 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak 15 - 20 minuten. Keer regelmatig om.
Kook ondertussen de aardappelen en aardpeer, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Halveer de witlof en verwijder de kern. Snijd daarna de witlof in de lengte in parten. Halveer de cherrytomaten.
Verhit de roomboter in een wok of hapjespan met deksel. Bak de witlof, afgedekt, 8 minuten op middellaag vuur. Voeg halverwege de cherrytomaten en honing toe.
Stamp de aardappelen en aardpeer met een aardappelstamper tot een grove puree. Rasp met een fijne rasp ½ tl nootmuskaat per persoon boven de puree. Roer er de warme witlof en cherrytomaten door de puree en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de vink met de stamppot en schenk er het bakvet van de slavink over.