Geef deze winterse klassieker een mediterrane metamorfose. Door het gebruik van groenten en kruiden met frisse smaken is dit gerecht verrassend anders. De rucola geeft het geheel wat pit. Eigenlijk is rucola geen sla, maar een koolsoort en familie van de radijs. Dit verklaart ook meteen de kruidige en pittige smaak.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
300 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Courgette
60 g
Rode cherrytomaten
40 g
Rucola
(May be present: Selderij)
3 g
Vers basilicum
(Contains: Selderij)
10 g
Zonnebloempitten
(May be present: Noten, Pinda's, Sesamzaad)
1 tablespoon
Crème fraîche
(Contains: Melk (inclusief lactose))
25 g
Kruidenkaasblokjes
(Contains: Melk (inclusief lactose))
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
(Contains: Melk (inclusief lactose))
½ tablespoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
to taste
Extra vierge olijfolie
½ tablespoon
Zwarte balsamicoazijn
Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in kwarten. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel met een snufje zout. Breng afgedekt aan de kook en laat 12 – 15 minuten zachtjes koken. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd ondertussen de courgette in de lengte in kwarten en vervolgens in kleine blokjes. Halveer de rode cherrytomaten. Scheur de rucola en het basilicum klein.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de zonnebloempitten, zonder olie, tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de courgette 6 minuten. Voeg halverwege de cherrytomaten toe samen met de zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout
Stamp ondertussen de aardappelen tot een grove puree. Voeg de crème fraîche, roomboter en mosterd toe. Roer de courgette, de cherrytomaten, de helft van de kruidenkaasblokjes, de helft van de rucola en de helft van het basilicum door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
Maak op elk bord een bedje van de overige rucola, voeg eventueel naar smaak extra vierge olijfolie toe en verdeel de stamppot hierover. Verdeel de overige kaas en basilicum over de stamppot en garneer met de zonnebloempitten.