Voor een extra feestelijke pastei bestrijk je de bovenkant van het deeg eerst nog met een laagje geklutst ei of melk voor deze de oven in gaat.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Leek
125 g
Mushrooms
½ piece
Carrot
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
⅓ sachet(s)
Dried thyme
1 piece
Bay leaf
50 milliliters
Cooking cream
(Contains: Melk (inclusief lactose))
⅓ roll(s)
Puff pastry
(Contains: Tarwe May be present: Melk (inclusief lactose))
20 g
Mesclun
½ piece
Tomato
5 g
Sunflower seeds
1 tablespoon
[Plant-based] butter
75 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
½ teaspoon
White balsamic vinegar
1 teaspoon
Extra virgin olive oil
½ tablespoon
Flour
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Snijd de prei in dunne ringen en was grondig. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakken. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel. Roerbak de knoflook en ui 4 - 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan wortel, prei, champignons en gedroogde tijm toe en bak nog 4 - 5 minuten afgedekt. Voeg vervolgens per persoon: 1/2 el roomboter en 1/2 el bloem toe. Bak 1 - 2 minuten.
Voeg het laurierblad, de bouillon en de kookroom toe. Roer goed door zodat de saus één geheel wordt. Laat dit, zonder deksel, 4 - 5 minuten op laag vuur zachtjes inkoken.
Haal het laurierblad uit de ragout en schep de ragout in een ovenschaal die net iets kleiner is dan het bladerdeeg. Leg het bladerdeeg dan over de ragout in de ovenschaal en stop de randen in. Snijd de bovenkant kruislings in en breng het bladerdeeg op smaak met peper en zout. Bak 15 - 20 minuten in de oven, of tot het bladerdeeg gaar is en goudbruin kleurt.
Snijd ondertussen de tomaat in parten. Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 tl witte balsamicoazijn en 1 tl extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de tomaat, de slamix en de zonnebloempitten toe aan de saladekom en schep om.
Verdeel de pastei over de borden en serveer met de salade.
Tip: Met maar liefst 4 verschillende groenten, draagt dit gerecht bij aan een gevarieerde voeding. Zo krijg je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen voor een goede gezondheid. Varieer dus dagelijks volop!