
Tex-Mex ovenschotel met zoete aardappel
met pittige komkommersalsa
In de Mexicaanse kruidenmix zit gedroogde chili, jalapeño en gerookte paprika - met het grootste gemak zet jij hiermee een volwaardige Tex-Mex klassieker op tafel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
150 gram
Zoete aardappel
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
70 gram
Mais in blik
½ zakje(s)
Mexicaanse kruiden
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
50 gram
Biologische zure room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
⅓ stuk(s)
Komkommer
¼ stuk(s)
Groene peper
10 gram
Verse bladpeterselie en munt
¼ stuk(s)
Limoen
½ stuk(s)
Ui
⅓ pak(ken)
Zwarte bonen
½ stuk(s)
Knoflookteen
Zelf toevoegen
½ el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
¼ stuk(s)
[Zoutarm] groentebouillonblokje
Benodigdheden
Instructies

- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was of schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2 cm.
- Zet de zoete aardappel onder water in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en kook, afgedekt, 5 minuten. De zoete aardappel hoeft nog niet gaar te zijn. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

- Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode puntpaprika in reepjes.
- Giet de mais en zwarte bonen af.
- Meng in een grote kom per persoon: 1 1/2 tl Mexicaanse kruiden en 1/4 el zonnebloemolie.
- Voeg de paprika, mais, zwarte bonen, knoflook en ui toe. Breng op smaak met peper en zout.
Weetje: Mais is een goede bron van magnesium - belangrijk voor de vorming van bot en spieren. Andere magnesiumrijke ingrediënten zijn pinda's, peulvruchten, banaan, volkoren granen en cacao.

- Vet een ovenschaal in met 1/4 el zonnebloemolie per persoon. Verdeel de zoete-aardappelblokjes over de ovenschaal en breng op smaak met peper en zout. Bedek de zoete aardappel met de groenten.
- Bak 15 - 20 minuten in de oven. Bestrooi vervolgens met de geraspte kaas en bak nog 5 minuten, of tot de kaas goudbruin is.
- Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in kleine blokjes.
- Verwijder de zaadlijsten van de groene peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn.

- Pers de limoen uit boven een kleine kom.
- Pluk de blaadjes van de munt en snijd deze met de bladpeterselie grof.
- Meng in een kom de komkommer met de groene peper en de kruiden. Breng op smaak met 1 tl limoensap per persoon, peper en zout.
- Verdeel de zoete aardappel en groenten over de borden. Serveer met de groene salsa en de zure room.
Let op: de groene peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder groene peper of houd apart.