HelloFresh

Nederlander kiest deze kerst voor gemak

Nederlander kiest deze kerst voor gemak

De decembermaand is aangebroken. De kerstboom staat, de lampjes komen tevoorschijn en we maken ons klaar voor de feestdagen. Door de coronacrisis zal kerst er dit jaar anders uitzien. Nederlanders duiken alsnog de keuken in, maar hoe pakken ze dat aan? HelloFresh zocht het voor je uit.

De decembermaand is aangebroken. De kerstboom staat, de lampjes komen tevoorschijn en we maken ons klaar voor de feestdagen. Door de coronacrisis zal kerst er dit jaar anders uitzien. Nederlanders duiken alsnog de keuken in, maar hoe pakken ze dat aan? HelloFresh zocht het voor je uit.

Feestelijk en makkelijk

Steeds meer Nederlanders gaan voor een kerst zonder stress. Al jaren zien we de trend van een 'gemakkelijk' kerstdiner toenemen. Van een maaltijdbox tot een compleet kerstmenu aan je deur. Vanaf 2017 stijgt de vraag naar maaltijdboxen voor kerst ieder jaar opnieuw, ziet HelloFresh. Maar Nederlanders zoeken ook ieder jaar meer naar 'makkelijke kerstrecepten'. De stress van een moeilijk kerstdiner willen we voorkomen. Gezelligheid en samen zijn is toch ook veel belangrijker?

Thuis 'uit eten' tijdens kerst

Kerst tijdens corona is anders dan anders. Vanaf september dit jaar zoeken we al naar manieren om dit jaar kerst thuis te vieren. Uit eten zit er helaas niet in. Een kerstdiner thuis laten bezorgen? Geen probleem. Restaurants komen met luxe kerstdiners aan je deur. Al in september 2020 zochten 110 personen naar 'kerstdiner bestellen' in Google. In de eerste week van november wordt er dit jaar net zo veel naar gezocht als in december 2019. #supportyourlocal blijft, ook tijdens kerst.

*Zoekinteresse kerstdiner bestellen vs. uit eten kerst uit Google Trends. *
Groen = kerstdiner bestellen
Geel = uit eten kerst

Pronken met traditionele kerstgerechten

Traditionele kerstgerechten blijven ook dit jaar de trend. Soms met een twist, zoals een vegetarische bereiding. Maar vlees als pronkstuk blijft onverminderd populair. Ga jij dit jaar voor rollade, varkenshaas, kalkoen of een wildgerecht? Of toch een veggie kerstdiner? Ook gourmetten blijft favoriet tijdens de kerst. Gemakkelijk, gezellig en voor elk wat wils.

*Gemiddelde zoekvolumes voor populaire kerstgerechten in december

Vrolijk veggie kerstfeest!

Ondanks de populariteit van vlees als hoofdgerecht, stijgt ook de vraag naar groenterecepten. Steeds meer mensen eten minder vlees. De juiste groenten bij het gourmetten of een groente als pronkstuk tijdens het hoofdgerecht wordt steeds belangrijker. Een deel van de Nederlanders gaat voor een compleet vegetarisch kerstdiner.

Wijn en spijs combinaties steeds populairder

Wat is een kerstdiner zonder wijn? Mensen zoeken steeds meer naar een wijn die goed past bij het eten. Er wordt veelvuldig gezocht naar 'Welke wijn bij…’, in combinatie met allerlei gerechten: van varkenshaas tot coquilles. De afgelopen jaren zien we de vraag naar alcoholvrije drankjes stijgen, ook tijdens de kerst. Natuurlijk kun je genieten van een goed glas wijn, maar een mocktail staat ook erg feestelijk (en de kinderen kunnen er ook van genieten!).

Gemiddelde zoekvolumes voor ‘Welke wijn bij…’ combinaties in december
Over het onderzoek:
Het onderzoek werd uitgevoerd in november 2020 met interne data van HelloFresh en tools als Google Trends, Ahrefs en Keywordtool.io. Data uit de periode 2017 - 2020 zijn hiervoor gebruikt, met een focus op data uit december.
© HelloFresh 2021

   Ook een kerst zonder stress?

   Zet eenvoudig een feestelijk kerstdiner
   op tafel met de Kerstbox of Gourmetbox van HelloFresh

   KIES JOUW BOX