Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel

Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel

met courgette, zure room en pecorino

Parelgerst (of gort) ontstaat door het harde velletje van gerstkorrels af te slijpen. De gerst wordt als het ware gepolijst als een parel. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Venkel

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Courgette

65 gram

Parelgerst

50 gram

Spekreepjes

25 gram

Biologische zure room

20 gram

Geraspte pecorino DOP

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

⅓ zakje(s)

Gedroogde rozemarijn

¼ stuk(s)

Limoen

Zelf toevoegen

0.12 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

¾ el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)664 kcal
Energie (kJ)2778 kJ
Vetten33 g
waarvan verzadigd14 g
Koolhydraten62 g
waarvan suikers10 g
Vezels6 g
Eiwitten24 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd in reepjes van 1 cm dik. Halveer de courgette in de lengte en snijd in halve maantjes. Snijd de rode ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de limoen in 4 parten.

Tip: Leg de venkel en courgette eventueel alvast in een grote kom om ruimte te maken op de snijplank.

Risotto maken
2

Weeg de parelgerst af. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een pan met deksel. Voeg de knoflook, de parelgerst en de helft van de ui toe en roerbak 1 - 2 minuten op middelhoog vuur. Blus af met het sap van 1 limoenpartje per persoon. Voeg per persoon: 225 ml warm water en 1/8 bouillonblokje toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 25 - 30 minuten droog. Voeg eventueel meer kokend water toe als de parelgerst te snel droogkookt.

Tip: Heb je witte wijn in huis? Voeg dan eventueel een scheutje toe samen met het limoensap.

Groenten roosteren
3

Meng in een grote kom de venkel, courgette en overige ui met per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl rozemarijn en 1 tl tijm. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om zodat alles bedekt is met olie en kruiden. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven. Schep af en toe om.

Spekjes bakken
4

Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten knapperig. Haal dan van het vuur.

Risotto afmaken
5

Roer, wanneer de parelgerst gaar is, de zure room en de helft van de geraspte pecorino door de risotto. Voeg het spek, inclusief bakvet, toe aan de risotto. Voeg 3/4 van de groenten toe en meng.

Serveren
6

Verdeel de parelgerst-risotto over de borden. Verdeel de overige groenten eroverheen. Garneer de risotto met de overige pecorino.

Tip: Wist je dat 200 gram venkel bijna 1/4 van de ADH kalium bevat? Kalium speelt een belangrijke rol in het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en bij het doorgeven van prikkels naar ons zenuwstelsel.