Parelgerst (of gort) ontstaat door het harde velletje van gerstkorrels af te slijpen. De gerst wordt als het ware gepolijst als een parel. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Venkel
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
65 gram
Parelgerst
50 gram
Spekreepjes
25 gram
Biologische zure room
20 gram
Geraspte pecorino DOP
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
⅓ zakje(s)
Gedroogde rozemarijn
¼ stuk(s)
Limoen
0.12 stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
¾ el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd in reepjes van 1 cm dik. Halveer de courgette in de lengte en snijd in halve maantjes. Snijd de rode ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de limoen in 4 parten.
Tip: Leg de venkel en courgette eventueel alvast in een grote kom om ruimte te maken op de snijplank.
Weeg de parelgerst af. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een pan met deksel. Voeg de knoflook, de parelgerst en de helft van de ui toe en roerbak 1 - 2 minuten op middelhoog vuur. Blus af met het sap van 1 limoenpartje per persoon. Voeg per persoon: 225 ml warm water en 1/8 bouillonblokje toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 25 - 30 minuten droog. Voeg eventueel meer kokend water toe als de parelgerst te snel droogkookt.
Tip: Heb je witte wijn in huis? Voeg dan eventueel een scheutje toe samen met het limoensap.
Meng in een grote kom de venkel, courgette en overige ui met per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl rozemarijn en 1 tl tijm. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om zodat alles bedekt is met olie en kruiden. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven. Schep af en toe om.
Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten knapperig. Haal dan van het vuur.
Roer, wanneer de parelgerst gaar is, de zure room en de helft van de geraspte pecorino door de risotto. Voeg het spek, inclusief bakvet, toe aan de risotto. Voeg 3/4 van de groenten toe en meng.
Verdeel de parelgerst-risotto over de borden. Verdeel de overige groenten eroverheen. Garneer de risotto met de overige pecorino.
Tip: Wist je dat 200 gram venkel bijna 1/4 van de ADH kalium bevat? Kalium speelt een belangrijke rol in het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en bij het doorgeven van prikkels naar ons zenuwstelsel.