Wist je dat het groene gedeelte van de prei de meeste vitaminen en mineralen bevat? Snijd iets fijner, was goed en stoof mee voor een extra voedzame ovenschotel!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Aardappelschijfjes
½ pak(ken)
Linzen
½ stuk(s)
Prei
1 stuk(s)
Wortel
¼
Tomatenpuree
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Belgische kruidenmix voor gehakt
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
30 gram
Veldsla
10 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
1 tl
Mosterd
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Wittewijnazijn
1 el
Olijfolie
1 tl
Suiker
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappelschijfjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 8 - 10 minuten, of tot de aardappelen beetgaar zijn.
Laat de linzen uitlekken in een vergiet en spoel ze af. Halveer de prei in de lengte, was grondig en snijd in dunne halve ringetjes. Halveer de wortel en snijd in dunne halve maantjes. Verhit in een grote wok of hapjespan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en stoof de prei en wortel, afgedekt, 4 - 6 minuten. Voeg de linzen, 1 tl tomatenpuree per persoon en de helft van Belgische kruidenmix toe en stoof 3 - 5 minuten verder. Blus af met de sojasaus, mosterd en suiker.
Meng in een kom de kookroom met de overige Belgische kruidenmix en breng op smaak met peper.
Giet het linzenmengsel in een ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes erover. Schenk het roommengsel eroverheen en bak 20 – 25 minuten in de oven. Strooi in de laatste 5 minuten de geraspte kaas over de ovenschotel en gratineer.
Weetje: Wist je dat linzen van alle peulvruchten het meeste ijzer bevatten? Daarnaast zijn ze een goede bron van vezels, eiwitten en andere mineralen zoals magnesium en kalium. Kalium helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk.
Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Meng ondertussen in een saladekom per persoon: 1/2 el honing, 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Meng de salade met de dressing en garneer met de pompoenpitten.
Haal de ovenschotel uit de oven en laat een beetje afkoelen. Serveer de ovenschotel met de salade ernaast.