Tip voor malse biefstuk: haal het vlees een half uur voordat je begint met koken uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
75 gram
Jasmijnrijst
2 stuk(s)
Pandanblad
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Biefstukreepjes
½ stuk(s)
Ui
75 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Paksoi
20 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
2.5 gram
Thais basilicum
¼ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
½ el
[Zoutarme] ketjap manis
1 el
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Haal de biefstukreepjes uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Voeg het pandanblad en de rijst toe en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de biefstukreepjes in een kom met de helft van de knoflook, de ketjap, 1/2 el zonnebloemolie per persoon, peper en zout. Snijd de rode ui fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken. Snijd de paksoi in reepjes. Bewaar het groene gedeelte apart.
Verwarm 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de rode ui, de rest van de knoflook en de sperziebonen 1 minuut. Voeg de het witte gedeelte van de paksoi toe en bak 1 minuut mee. Voeg 2 el water per persoon en de honing en sojasaus toe aan de hapjespan. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en laat de groenten, afgedekt, 4 - 6 minuten zachtjes stoven.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de benodigde hoeveelheid van het bouillonblokje en de helft van de sojasaus. Wie wil kan na het serveren eventueel naar smaak meer sojasaus toevoegen.
Snijd ondertussen de blaadjes van het Thaise basilicum in reepjes. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Wacht tot de pan heet is en bak de biefstuk met marinade in 2 – 3 minuten rondom bruin. De biefstuk mag nog rosé zijn vanbinnen. Voeg net voor serveren het groene deel van de paksoi en de helft van het Thaise basilicum toe aan de groente en roer goed door.
Haal het pandanblad uit de rijst. Verdeel de rijst over de borden en leg de groenten en de biefstukreepjes erop. Garneer met het overige Thaise basilicum.
Tip: Paksoi bevat veel foliumzuur. Foliumzuur, ofwel vitamine B11, helpt tegen bloedarmoede en vermoeidheid. Ook spinazie, quinoa, broccoli en zonnebloempitten zijn rijk aan foliumzuur.