Zoete hutspot met rookworst en spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zoete hutspot met rookworst en spekjes

Zoete hutspot met rookworst en spekjes

met wortel en uienjus

De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.

Labels:
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

300 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Varkensrookworst

40 gram

Spekreepjes

40 gram

Pikante uienchutney

1 snufje

Nootmuskaat

300 gram

Wortelschijfjes

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

½ tl

Mosterd

50 ml

Zoutarme kippenbouillon

1

[Plantaardige] melk

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3697 kJ
Energie (kcal)884 kcal
Vetten44.2 g
waarvan verzadigd18.3 g
Koolhydraten87.8 g
waarvan suikers14.8 g
Vezels14.4 g
Eiwitten108.8 g
Zout4.4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de wortels.
  • Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan met kokend water en kook de aardappelen met de wortelschijfjes, afgedekt, 15 – 18 minuten.
  • Haal de rookworst uit de verpakking en kook de laatste 7 minuten mee met de aardappel en wortel. 

 

Spekjes en ui bakken
2
  • Verhit ondertussen een koekenpan zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 6 minuten krokant.
  • Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Schep de spekreepjes uit de pan en houd apart.
  • Bak de ui met een snuf zout 2 - 3 minuten in de pan van de spekjes op laag vuur (zie Tip).
  • Voeg de uienchutney en 50 ml kippenbouillon per persoon toe aan de pan met ui. Breng aan de kook en laat 3 - 4 minuut pruttelen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Tip: Door het vuur laag te houden worden de uien zacht en zoet. Voor krokantere uitjes zet je het vuur hoger - ze smaken dan wel minder zoet.

Stamppot maken
3
  • Haal de rookworst uit de pan. Bewaar wat van het kookvocht van de aardappels en wortels, giet daarna af en laat uitstomen. 
  • Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortels tot een stamppot.
  • Voeg de mosterd en 1 mespuntje nootmuskaat per persoon toe en meng goed. 
  • Voeg de spekreepjes, 1/2 el roomboter per persoon en een klein scheutje melk toe aan de hutspot. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout. 
Serveren
4
  • Halveer de rookworst.
  • Schep de hutspot op de borden en serveer met de rookworst.
  • Schep de uienjus over de hutspot.

Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.