Zoete hutspot met rookworst en spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zoete hutspot met rookworst en spekjes

Zoete hutspot met rookworst en spekjes

met wortel en uienjus

.

Labels:
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

300 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Varkensrookworst

40 gram

Spekreepjes

40 gram

Pikante uienchutney

1 snufje

Nootmuskaat

300 gram

Wortelschijfjes

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

½ tl

Mosterd

50 ml

Zoutarme kippenbouillon

1

[Plantaardige] melk

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3697 kJ
Energie (kcal)884 kcal
Vetten44.2 g
waarvan verzadigd18.3 g
Koolhydraten87.8 g
waarvan suikers14.8 g
Vezels14.4 g
Eiwitten108.8 g
Zout4.4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de wortels.
  • Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan met kokend water en kook de aardappelen met de wortelschijfjes, afgedekt, 15 – 18 minuten (zie Tip).
  • Haal de rookworst uit de verpakking en kook de laatste 7 minuten mee met de aardappel en wortel. 

Tip: Let jij op je zoutinname? Laat het bouillonblokje dan achterwege.

Spekjes en ui bakken
2
  • Verhit ondertussen een koekenpan zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 6 minuten krokant.
  • Snijd ondertussen de ui in halve ringen en bereid de kippenbouillon. 
  • Schep de spekreepjes uit de pan en houd apart. Bak de ui met een snuf zout 2 - 3 minuten in de pan van de spekjes op laag vuur (zie Tip).
  • Voeg de uienchutney en 50 ml kippenbouillon per persoon toe aan de pan met ui. Breng aan de kook en laat 3 - 4 minuut pruttelen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Tip: Door het vuur laag te houden worden de uien zacht en zoet. Voor krokantere uitjes zet je het vuur hoger - ze smaken dan wel minder zoet.

Stamppot maken
3
  • Haal de rookworst uit de pan. Bewaar wat van het kookvocht van de aardappels en wortels, giet daarna af en laat uitstomen. 
  • Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortels tot een stamppot.
  • Voeg de mosterd en 1 mespuntje nootmuskaat per persoon toe en meng goed. 
  • Voeg de spekreepjes, 1/2 el roomboter per persoon en een klein scheutje kookvocht of melk toe aan de hutspot. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout. 
Serveren
4
  • Halveer de rookworst.
  • Schep de hutspot op de borden en serveer met de rookworst.
  • Schep de uienjus over de hutspot.

Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.