Skip to main content
Witlof met ham en kaassaus uit de oven

Witlof met ham en kaassaus uit de oven

met aardappelpuree en veldsla

Voeg bij het koken van de witlof een beetje honing of bruine suiker toe - dat balanceert de bittere smaak mooi uit.

Tags:
Family

The quantities provided above are averages only.

Produced in a facility that processes eggs, milk, fish, peanuts, sesame, shellfish, soy, tree nuts, and wheat.

Total45 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

2 piece

Endive

200 g

Potatoes

¼ piece

Lemon

10 pinch

Nutmeg

165 milliliters

Organic semi-skimmed milk

g

Grated aged cheese

50 g

Grated aged Gouda

2 slice

Ham

5 g

Panko breadcrumbs

20 g

Lamb's lettuce

Not included in your delivery

½ tablespoon

Flour

½ teaspoon

White wine vinegar

1.5 tablespoon

[Plant-based] butter

50 milliliters

Low sodium vegetable stock

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

to taste

Salt and pepper

1.5 teaspoon

Mustard

Nutrition Values

Energy (kJ)3561 kJ
Calories851 kcal
Fat47 g
Saturated Fat26 g
Carbohydrate64 g
Sugar20 g
Dietary Fiber9.3 g
Protein38 g
Salt3 g
Potassium270.6 mg
Calcium198 mg
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Sautépan or large frying pan
Lid
Paper Towel
Grater
Pan with Lid
Whisk
Saucepan
Oven Dish
Potato Masher
Salad Bowl

Cooking Steps

Witlof bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd de harde kern van de witlof af. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote koekenpan of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de witlof 4 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Kook de witlof, afgedekt, 4 - 5 minuten zachtjes verder. Giet af maar bewaar het kookvocht.

Tip: Verwijder niet te veel van de harde kern zodat het witlof niet uit elkaar valt.

Aardappelen koken
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp wat van de nootmuskaat met een fijne rasp.

Saus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en laat het al roerend met een garde opdrogen. Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Tip: Als je de boter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen: 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.

Ovenschotel maken
4

Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Leg de witlof naast elkaar in een ovenschaal. Leg de plakken ham over de witlof en giet de kaassaus erover. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel en zet 15 – 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft.

Tip: Heb je een grillstand op je oven? Zet de ovenschotel dan de laatste 10 minuten onder de grill.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en wat van het kookvocht van de witlof toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren
6

Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng de veldsla erdoor. Serveer de witlofschotel met de puree en de veldsla.

This week's must-try HelloFresh recipes