Surf & turf: garnalen en biefstuk met aardappelpuree
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Surf & turf: garnalen en biefstuk met aardappelpuree

Surf & turf: garnalen en biefstuk met aardappelpuree

met broccoli, cherrytomaten en een saus van parmigiano reggiano

Surf & Turf combineert iets van de zee (surf) met iets van de aarde (turf). Dit gerecht is zeer bekend in landen als Amerika, Canada en Australië met als klassieker filet mignon met kreeft.

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kogelbiefstuk

300 gram

Aardappelen

100 gram

Broccoli

1 stuk(s)

Knoflookteen

125 gram

Rode cherrytomaten

5 gram

Verse bieslook

100 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

⅗ stuk(s)

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

100 gram

Garnalen

Zelf toevoegen

5 ml

[Plantaardige] melk

½ el

Witte balsamicoazijn

1.5 el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

½ el

Extra vierge olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1351 kcal
Energie (kJ)5654 kJ
Vetten92 g
waarvan verzadigd41 g
Koolhydraten68 g
waarvan suikers11 g
Vezels11.3 g
Eiwitten56 g
Zout2 g

Benodigdheden

Saladekom
Keukenpapier
Kom
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel
Aardappelstamper
Rasp
Steelpan
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de biefstuk uit de koelkast (30 minuten tot 1 uur van tevoren), dep droog met keukenpapier en wrijf in met zout. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie en 1/2 el witte balsamicoazijn. Halveer de cherrytomaten en snijd de bieslook fijn. Meng beide met de dressing.

Broccoli bereiden
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Meng in een kom de broccoli met 1 el olijfolie per persoon en de helft van de knoflook. Breng op smaak met peper en zout en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bak 12 - 17 minuten in de oven.

Tip: Houd de broccoli goed in de gaten en bak ze zo nodig korter of langer: de topjes mogen goudbruin kleuren, maar niet verbranden. Is de broccoli eerder klaar dan de rest? Verlaag de temperatuur naar 70 graden en houd de broccoli warm in de oven tot serveren.

Puree maken
3

Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en bewaar wat van het kookvocht. Meng de aardappelen met per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd en een scheutje melk. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de puree smeuïger te maken.

Saus maken
4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur en bak de overige knoflook 1 minuut. Voeg de slagroom toe. Rasp de parmigiano reggianio met een fijne rasp en voeg toe aan de steelpan met slagroom. Meng goed, breng op smaak met peper en zout en laat de saus indikken tot de gewenst dikte. Houd de saus op laag vuur warm tot serveren.

Tip: Let op: de saus kan door de parmigiano reggiano snel gaan aanbranden, dus blijf goed roeren.

Bakken
5

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg, zodra de boter goed heet is, de biefstuk in de pan en bak in 2 - 4 minuten per kant. Breng op smaak met peper en laat maximaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een andere koekenpan op middelhoog vuur en bak de garnalen in 3 - 4 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de puree over de borden. Snijd de biefstuk in plakken en leg deze samen met de garnalen naast de puree. Giet de saus over de biefstuk en garnalen en garneer met de rest van bieslook. Serveer de broccoli en cherrytomatensalade erbij.

Tip: Snijd de biefstuk tegen de draad van het vlees in. Zo verkort je de spiervezels van het vlees en krijg je een malser hapje.