Gebakken zalm in dille-roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken zalm in dille-roomsaus

Gebakken zalm in dille-roomsaus

met sperziebonen, wortel en aardappelpuree

Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.

Labels:
Familie
Allergenen :
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd20 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Verse dille

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Zalmfilet

(Bevat Vis)

75 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

250 gram

Aardappelen

100 gram

Gebroken sperziebonen

(Kan bevatten Selderij)

75 gram

Wortelschijfjes

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

50 ml

Water voor saus

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3455 kJ
Energie (kcal)826 kcal
Vetten48 g
waarvan verzadigd16.4 g
Koolhydraten63.1 g
waarvan suikers5.3 g
Vezels15.6 g
Eiwitten30.4 g
Zout1.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Wok of hapjespan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper
Aluminiumfolie
Keukenpapier

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. 
  • Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.
  • Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet daarna af en houd afgedekt warm. 
Groenten bakken
2
  • Schenk een bodempje water in een wok of hapjespan met deksel. Voeg een snufje zout en de wortel en sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 4 - 6 minuten zachtjes koken. Giet eventueel af.
  • Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Snijd de dille fijn.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan. Fruit de ui en de helft van de knoflook 1 minuut.
  • Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 4 - 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. 
3
  • Stamp ondertussen de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree en voeg wat kookvocht en 1 tl mosterd per persoon toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de aardappelen, de groenten en de zalm over de borden.
  • Serveer een beetje dilleroomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.

Zalm bakken
4
  • Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid.
  • Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Verhit de roomboter in de pan van de vis op middelhoog vuur en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut.
  • Blus de pan af met de kookroom en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.
5
6