In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt, hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
50 ml
Biologische slagroom
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
200 gram
Spruiten
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Varkensrookworst
½ el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
½ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] roomboter
25 ml
[Plantaardige] melk
Verhit de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg zodra de boter gesmolten is de bloem toe en roer totdat er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Klop met een garde totdat klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Kook de spruiten in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze.
Tip: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen
Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten. Leg ondertussen de rookworst in het kookwater van de spruiten en kook in 4 - 6 minuten gaar.
Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de rookworst.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin per persoon en houd de overige gratin voor lunch of avondmaal de volgende dag.