Rookworst met aardappelgratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rookworst met aardappelgratin

Rookworst met aardappelgratin

met krokant gebakken spruitjes met knoflook

In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt, hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!

Labels:
Familie
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

50 ml

Biologische slagroom

15 gram

Geraspte oude Goudse kaas

200 gram

Spruiten

2 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Varkensrookworst

Zelf toevoegen

½ el

Bloem

naar smaak

Peper en zout

½ el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] roomboter

25 ml

[Plantaardige] melk

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)938 kcal
Energie (kJ)3924 kJ
Vetten64 g
waarvan verzadigd30 g
Koolhydraten59 g
waarvan suikers6 g
Vezels12.1 g
Eiwitten27 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Aardappelen snijden
1

Verhit de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.

Saus maken
2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg zodra de boter gesmolten is de bloem toe en roer totdat er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Klop met een garde totdat klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Gratin maken
3

Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.

Spruiten koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Kook de spruiten in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze.

Tip: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen

Bakken & koken
5

Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten. Leg ondertussen de rookworst in het kookwater van de spruiten en kook in 4 - 6 minuten gaar.

Serveren
6

Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de rookworst.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin per persoon en houd de overige gratin voor lunch of avondmaal de volgende dag.