Rijsttafel box | Indonesische klassiekers
4 personen | Verschillende recepten voor een rijsttafel!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
400 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Ui
2 stuk(s)
Knoflookteen
40 ml
Ketjap manis
(Bevat Soja, Tarwe)
750 ml
Kokosmelk
300 gram
Rodekool, wittekool en wortel
100 gram
Taugé
2 stuk(s)
Rode peper
2 stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Paprika
80 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
360 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
600 gram
Kipsatéblokjes
120 gram
Pindasaus
(Bevat Pinda's, Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Vers citroengras
3 tl
Gemalen kurkuma
1 stuk(s)
Komkommer
60 gram
Ongezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
300 gram
Basmatirijst
6 stuk(s)
Spies
6 stuk(s)
Ei
½ zakje(s)
Garam masala
1 zakje(s)
Javaanse wokpasta
(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)
1 zakje(s)
Nasi-bami kruidenmix
½ zakje(s)
Gele currykruiden
30 gram
Gefrituurde uitjes
(Bevat Tarwe Kan bevatten Sesamzaad, Gluten, Pinda's, Noten)
300 gram
Rendang
(Bevat Soja, Tarwe)
Zelf toevoegen
6 tl
Zout
300 ml
Water
5 el
Zonnebloemolie
½ el
Sambal
2.5 el
Suiker
10 el
Wittewijnazijn
Benodigdheden
Instructies
- Plet het citroengras op drie plaatsen.
- Voeg de rijst, het citroengras, 1/2 zakje kurkuma, de nasi-bami kruidenmix en 3 tl zout toe aan een pan met deksel. Voeg 700 ml water toe en breng de rijst aan de kook.
- Kook de rijst 10 - 12 minuten.
- Haal de rijst van het vuur en voeg 200 ml kokosmelk toe. Dek af, en laat 20 - 30 minuten stomen.
- Snijd de ui en 1 rode peper fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de smaakmakers toe en bak 3 - 4 minuten.
- Voeg de sperziebonen, 1 el ketjap en 300 ml kokosmelk toe. Dek af en kook de bonen 8 - 10 minuten.
- Voeg de paprika, 1 rode peper, 1 sjalot en 1 tl zout toe aan een keukenmachine. Mix tot een geheel.
- Verhit 1 el zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg de helft van de koolmix en taugé toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de paprika-puree toe en bak nog 1 - 2 minuten. Meng goed en bewaar tot het serveren.
- Snipper 1 sjalot. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en bak 3 - 4 minuten.
- Voeg de garnalen en de Javaanse wokpasta toe en bak 3 - 4 minuten, of tot de garnalen gaar zijn. Dek de garnalen af. Bewaar apart.
- Breng ruim water aan de kook in een steelpan. Voeg de eieren toe en kook 8 - 10 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud water. Pel de eieren.
- Voeg 100 ml kokosmelk en 1/2 zakje currypoeder toe aan de steelpan. Verwarm 4 - 5 minuten. Voeg in de laatste minuut de gepelde eieren toe.
- Verwarm in een steelpan op middelhoog vuur de satésaus, 150 ml kokosmelk, 1/2 el sambal en 1 el ketjap 5 - 6 minuten.
- Rijg ondertussen de kipfiletstukjes aan de spiezen.
- Verhit 1 el zonnebloemolie een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kipsaté 4 - 5 minuten per kant, of tot de kip gaar is.
- Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan op middellaag vuur. Voeg de rendang toe en verwarm 8 - 10 minuten.
- Verhit een koekenpan zonder olie op middellaag vuur. Voeg de pinda's, kokosrasp, 1 tl garam masala en 1/2 el suiker toe en bak 5 - 6 minuten, of tot de kokos goudbruin is.
- Breng ondertussen 10 el wittewijnazijn, 2 el suiker, 1 tl zout en 1/2 zakje kurkuma in een pan op middelhoog vuur aan de kook. Laat 8 - 10 minuten koken.
- Snijd ondertussen de komkommer in de lengte door het midden. Snijd de komkommer in halve maantjes.
- Voeg de komkommer en overige koolmix toe aan een grote kom. Voeg de gekookte azijn toe en laat de atjar afkoelen (zie Tip).
Tip: De atjar wordt nog lekkerder als je het een nachtje in de koelkast laat staan en de smaken goed kunnen intrekken!
- Presenteer alle rijsttafel gerechten op aparte serveerschalen of kommen.
- Serveer de satésaus bij de kipspiesjes.
- Garneer de nasi kuning met de gefrituurde uitjes.