Rijstbowl met varkenshaas
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rijstbowl met varkenshaas

Rijstbowl met varkenshaas

geïnspireerd op Koreaanse bibimbap

Vandaag bereid je een gerecht geïnspireerd op Koreaanse bibimbap. Bibimbap is een samenvoeging van twee klanken - bibim (gemixt) en bap (rijst).

Labels:
Familie
Allergenen :
Sesamzaad
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

½ stuk(s)

Knoflookteen

⅓ zakje(s)

Gomasio

(Bevat Sesamzaad)

65 gram

Champignons

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Varkenshaas

(Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)

Zelf toevoegen

2 tl

Wittewijnazijn

¼ tl

Sambal

naar smaak

Peper en zout

1.5 el

Zonnebloemolie

1 tl

Bruine basterdsuiker

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2551 kJ
Energie (kcal)610 kcal
Vetten21.6 g
waarvan verzadigd2.9 g
Koolhydraten70.7 g
waarvan suikers7.4 g
Vezels3.4 g
Eiwitten31.8 g
Zout2.5 g

Benodigdheden

Kom
Dunschiller of kaasschaaf
Pan met deksel
Kleine kom
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng 250 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten. Laat, afgedekt, 5 minuten nagaren.
  • Rasp linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en meng in een kom met 1 tl wittewijnazijn per persoon, peper en zout.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Meng in een kleine kom per persoon: 1/4 tl sambal, 1 el water, 1 tl wittewijnazijn, 1 tl bruine suiker, de helft van de gomasio en de helft van de knoflook. Bewaar de sambal-gomasiosaus tot serveren.
Snijden en bakken
2
  • Snijd de ui in halve maantjes.
  • Snijd de champignons in kwarten.
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en champignons 5 - 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en zet opzij tot stap 4.
Varkenshaas bakken
3
  • Verhit 1 el zonneebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas 2 - 3 minuten per kant. Voeg de overige knoflook toe. Dek de pan af en bak nog 5 - 6 minuten op middelmatig vuur. Haal de varkenshaas daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie.
  • Breng alles op smaak met peper en zout.

Tip: Ei is een van de weinige ingrediënten bomvol vitamine D. Deze vitamine krijgen we gemiddeld te weinig binnen, terwijl we het hard nodig hebben voor de opname van calcium.

Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.

Serveren
4
  • Snijd de varkenshaas in plakjes
  • Schep de rijst in een kom en verdeel er de varkenshaas, komkommer en champignons over.
  • Leg het spiegelei erbovenop.
  • Garneer met de overige gomasio.
  • Besprenkel met de sambal-gomasiosaus en sojasaus, of serveer de sauzen apart.