Ovenschotel met ham-preirolletjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ovenschotel met ham-preirolletjes

Ovenschotel met ham-preirolletjes

met kaassaus en aardappelpuree

De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.

Labels:
Familie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Prei

250 gram

Aardappelen

¼ stuk(s)

Citroen

100 ml

Biologische halfvolle melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

3 plak(ken)

Achterham

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat Tarwe)

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

1 tl

Mosterd

150 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2871 kJ
Energie (kcal)686 kcal
Vetten31.7 g
waarvan verzadigd19.9 g
Koolhydraten70 g
waarvan suikers11.8 g
Vezels16.9 g
Eiwitten28.8 g
Zout2.6 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Aardappelstamper
Ovenschaal

Instructies

Prei stoven
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd de prei in rolletjes van ongeveer 15 cm. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de preirolletjes in 4 – 5 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Stoof de prei, afgedekt, 15 minuten. Giet af en laat uitlekken op een vel keukenpapier (zie Tip).

Tip: Zorg dat de prei niet te vochtig meer is, anders wordt de kaassaus te vloeibaar.

Aardappelen koken
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af, maar bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.

Kaassaus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op gemiddeld vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en laat het al roerend met een garde opdrogen (zie Tip). Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met de helft van de nootmuskaat, peper en zout.

Tip: Als je de boter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen. Meet daarom eventueel precies af: 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.

Puree maken
4

Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en wat kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng goed op smaak met de overige nootmuskaat, peper en zout.

Preirolletjes maken
5

Breng de uitgelekte prei goed op smaak met peper en zout en omwikkel met de hamplakjes. Verdeel de aardappelpuree in een ovenschaal en verdeel hierover de preirolletjes. Giet de kaassaus over de preirolletjes. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel en bak 15 – 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft. 

Serveren
6

Verdeel de ovenschotel over de borden.